Chladný, suchý vietor, nestále počasie, daždivé dni a stále menej a menej denného svetla si na jeseň pýta svoju daň. Sme nielen uzimení a ťaháme sa viac do tepla, ale čoraz častejšie na nás sadajú rôzne respiračné ochorenia, virózy alebo chrípka. Napriek tomu majú mnohí z nás toto ročné obdobie veľmi radi a s veľkou obľubou sa kochajú pohľadom na prírodu ukladajúcu sa na zimný spánok. Či už patríte k tým aktívnym, ktorí si idú aj teraz radi von zabehať, alebo uprednostňujete relax pri horiacom kozube s dobrou knihou v ruke, každému z nás po príchode domov dobre padne šálka voňavého bylinkového čaju. Pýtate sa, aký čaj je najvhodnejší na jeseň a v zime? Radi vám na to odpovieme. Zabaľte sa do mäkkej teplej deky, zapáľte si voňavú sviečku a poďte s nami na virtuálnu prehliadku tých najlepších druhov čaju.
Nie je čaj ako čaj
Od karamelového čierneho čaju cez bylinkový mix až po vanilkový roiboos. Každý má ten svoj obľúbený. Ak bude čaj podľa vášho výberu okrem lahodnej vône a chuti navyše ešte aj plný antioxidantov a vitamínu C, môže vám pomôcť poraziť nielen jesennú melanchóliu ale aj vírusy a baktérie lietajúce okolo vás. Alebo vás možno zláka čaj na chudnutie. Ak k nemu pridáte pohyb a zdravý, optimálne nastavený jedálniček, na jar vám bude odmenou dokonalá postava.
Najskôr však uveďme na pravú mieru samotný pojem čaj. Týmto názvom by sme mali podľa správnosti označovať výlučne čierny a zelený čaj a ešte čaj oolong. Len tieto tri výluhy totiž to pochádzajú skutočne z čajových lístkov rastliny Camellia sinensis. My však máme vo zvyku označovať pojmom čaj aj výluh z bylín, sušených či čerstvých ovocných listov a plodín, liečivých bylín a korenín. Okrem toho, že takýto čaj-nečaj môže byť veľmi chutný, spravidla má aj liečivé účinky. Pretože v skutočnosti sa výluhy z liečivých bylín používajú ako prírodné prostriedky na rôzne druhy ochorení už stovky rokov.
Rozhovor s doktorom Oltmanom: Západná diéta nás reálne zabíja
Zázvorový čaj
Pre svoje liečebné účinky sa používa už viac ako 2000 rokov a má to svoj dôvod. Tento koreň pochádzajúci z Južnej Ázie obsahuje gingerol, ktorý je podobná kapsaicínu, čo je aktívna zlúčenina v čili papričkách. Táto látka prirodzene podporuje zdravie tráviaceho traktu, predovšetkým vďaka svojmu potenciálu potláčať nevoľnosť a zvracanie. Zázvor je tiež považovaný za jednu z najlepších potravín, ktoré priamo podporujú imunitný systém a zmierňujú bolesť hrdla. Zázvor tiež dokáže zlepšiť náladu, čo na jeseň, kedy sa cítime sklesnuto, letargicky a bez motivácie, každý z nás uvíta.
Príprava: čerstvo nastrúhaný kúsok zázvorového koreňa zalejeme prevarenou vodou a necháme 5 minút lúhovať. Pridáme citrón a med a pijeme po dúškoch.
Ambasádorka a spíkerka konferencie Pre zdravie ženy, Vierka Ayisi: Naučme sa byť v prítomnom okamihu
Šípkový čaj
Vyrába sa z plodov ruže a je známy svojou nezameniteľnou chuťou. Na jeseň a v zime je obzvlášť obľúbený pre vysoký obsah vitamínu C a prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré majú protizápalové účinky. Šípky môžu byť prospešné aj pri regulácii hmotnosti, pretože jedna 12-týždňová štúdia na 32 ľuďoch s nadváhou zistila, že užívanie extraktu zo šípok viedlo k zníženiu BMI a brušného tuku. Protizápalové a antioxidačné účinky šípok môžu tiež pomôcť v boji proti starnutiu pokožky.
Príprava: Ak tento čaj budete pripravovať z vlastnoručne nazbieraných a usušených šípok, najskôr ich na 24 hodín namočte do studenej vody, potom prepláchnite a dajte variť. V prípade, že si celý proces chcete uľahčiť, použite hotový sypaný šípkový čaj. Tento čaj sa odporúča ochutiť citrónom a medom. Vynikajúca je kombinácia šípok a sušenej lipy.
Echinacea
Táto rastlina je veľmi silný a účinný bojovník proti nádche a tiež veľmi dobre posilňuje imunitu. Echinacea preto môže skrátiť trvanie bežného prechladnutia, znížiť závažnosť jeho príznakov alebo mu dokonca pomôcť úplne predísť. Echinacea tiež pomáha bojovať proti infektom močového ústrojenstva, plesňových infekciách, pri zle sa hojacich ranách a akné, ale priaznivo pôsobí aj pri liečbe ekzému, psoriázy a herpesu.
Príprava: 2 PL sušenej byliny zalejte 250 ml prevarenej vody. Nechajte 5-10 minút lúhovať a pite po dúškoch 3x denne.
Roiboos
Rooibos je bylina pochádzajúca z Južnej Afriky, ktorá tiež nie je skutočným čajom. Je to skôr rastlina, ktorá sa po zbere a sušení uvarí, až vznikne červenohnedý bylinný výluh, ktorý čajový priemysel nazýva africký červený čaj alebo čaj z červeného kríka. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov (kvercetín-flavonoid) podporuje zdravie srdca, priaznivo pôsobí na krvný tlak a cholesterol a má dokonca priaznivé účinky proti predčasnému starnutiu. Vo forme obkladov sa tiež používa na upokojenie podráždenej pokožky.
Príprava: 1 kopcovitú čajovú lyžičku roiboosu zalejte prevarenou horúcou vodou a nechajte lúhovať 10-15 minút pod pokrievkou. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým viac antioxidačných zložiek z neho získate.
Chai
Pod týmto názvom sa ukrýva výluh z čierneho čaju a korenín, (najmä škorice a kardamónu), pochádzajúci pôvodom z Indie. Predáva sa tam úplne všade: na ulici, vo vlaku, na tržniciach. Podáva sa s horúcim plnotučným kravským mliekom a sladí sa medom alebo cukrom.
Príprava: Do hrnca dajte variť vodu, semienka kardamónu, klinčeky, škoricové drievko, aníz a kúsok zázvoru. Nechajte zovrieť, 5 minút povarte a odstavte. Pridajte 1 vrecúško čierneho čaju a nechajte 5 minút lúhovať. Medzitým zohrejte mlieko s troškou medu alebo trstinového cukru. Po uplynutí doby lúhovania vrecúško vyberte, koreniny preceďte a zmiešajte so sladkým mliekom. Ihneď podávajte.
Jablko-škorica
Zmes sušeného jabĺčka a škorice na jeseň a v zime nielen zahreje, ale aj prevonia celý váš príbytok. Ak ho budete piť večer pred spaním, pridajte doňho sušenú medovku na upokojenie, prípadne trošku sušenej mäty. Zakúpiť si môžete buď hotovú sypanú zmes alebo si pripraviť vlastnú.
Príprava: Podávajte s citrónom a medom.
Ktorý čaj je váš najobľúbenejší?
Zdroj obrázkov: Freepik