Ambasádorka konferencie Pre zdravie ženy Eva Štípalová, alias Mama na tretiu: Včerajšok nám nik nevráti

Eva Štípalová je akčná blogerka a mama troch detí. Nápad založiť si blog dostala počas rizikového tehotenstva s dvojčatami, ktoré dnes už majú 4 roky. Okrem blogovania stíha chodiť do zamestnania, starať sa o rodinu a v neposlednom rade si nájde čas venovať sa aj sama sebe. Spýtali sme sa jej, ako to všetko stíha a odkiaľ čerpá energiu do všedných dní.

V rozhovore s Evkou Štípalovou sa dozviete:

  • Či sa dá skĺbiť práca a materstvo.
  • Ako trávi čas so svojou rodinou.
  • Či sa jej darí nájsť si čas aj pre seba.
  • O čom aktuálne sníva.

Evka, ste mimoriadne inšpiratívna žena, manželka, matka. Prezraďte nám, ako stíhate skĺbiť všetky svoje aktivity?

Ďakujem za pochvalu. Robím to, čo milujem! Snažím sa plánovať voľné dni tak, aby neboli pre mňa bremenom ale radosťou. Sú dni, kedy sa mi nechce riešiť domácnosť, upratovať, žehliť, tak napríklad v lete zbalím do outdoorového kočíka termomisky s obedom, ovocie, vodu, osušky a ideme na celodenný výlet ku Vodnému dielu v Žiline. V nohách mám po celom dni cca 18 km a v duši ohromnú radosť, uvoľnenie.

Nestihnem vždy všetko, čo si naplánujem. Kedysi ma to mrzelo, ale naučila som sa užívať si dni ako sa najviac dá, pretože včerajšok nám nik nevráti.

Na odbúranie stresu, nervozity mi pomáha fyzický pohyb. Nemusí to byť priamo cvičenie vo fitku, stačí ak vybehnem na lúku, alebo si zaskáčem na švihadle. Všetky aktivity prispôsobujem deťom.

Konferencia Pre zdravie ženy v Bratislave 2021 – ONLINE PRENOS (LIVE STREAM)

Čomu sa aktuálne profesne venujete?

Full-time pracujem v Univerzitnom vedeckom parku Žilinskej univerzity v Žiline. Strašne dlhý názov, však? Moje zaradenie je asistentka riaditeľky, je to práca zaujímavá a nie, nie je len o varení kávy. V náplni práce mám i grafické spracovania, PR, marketing, organizovanie spoločenských aktivít, vedenie čiastkovej knižnice… Je to práca v ktorej som sa našla.

Sme tu veľmi dobrý team kolegov a je to zamestnanie, v ktorom som najdlhšie zotrvala a verím, že ešte dlho budem.

Tým, ako som začala pôsobiť pred 3 rokmi na sociálnych sieťach, prišli ponuky z PR agentúr, či by som svoje know-how nechcela uplatňovať u nich, ale tu mi je naozaj dobre.

Nie je nič lepšie ako tešiť sa do práce. Niekedy sú dni pokojné, inokedy viac stresujúce, ale vždy výde slnko.

Prezraďte nám niečo o svojej rodine. Čo vás baví, čo radi robíte, keď ste spolu?

Sme 7 členná rodina, rátam aj psíkov, ktorých sme si adoptovali. S Liborom, manželom, sme spolu už 17 rokov. Spoznali sme sa ako inak, cez sociálne siete – cez pokec. Vôbec nebol môj typ. Vysoký, chudý s fúzami – no kinderko s prekvapením.

Volám sa Evka a mojím poznávacím znamením je to, že som vysoká 153 cm. Keď som tlačievala hore kopcom kočík, tak ma nebolo ani vidieť.

Dcérka Karinka má 12 rokov, od 7 rokov je vegetariánka a posledné 2 roky vegánka z presvedčenia.

Chlapci, Kris a Leo, sú 4 ročné dvojičky predčasniatka, ktoré napriek náročnejšiemu štartu do života (rizikové tehotenstvo, od 9tt som len ležala a predčasného pôrodu v 32 tt), sa tešia životu bez väčších zdravotných problémov, za čo som tam tomu hore vďačná.

Čo nás baví keď sme spolu? Hlavne to, že sme spolu. Libor je pracovne veľmi vyťažený, hlavne v letnom období. U nás v Žiline počas leta prebieha Žilinské kultúrne leto, ktoré je pod taktovkou oddelenia, kde Libor pracuje. Domov počas piatkov chodí až keď deti spia. Voľné dni si užívame buď v prírode, alebo pri práci okolo domu.

Našou obľúbenou oddychovou činnosťou je večerné premietanie rozprávok na terase. Je to krásny relax pod hviezdnou oblohou. Žijeme pod horou, nie je tu nič a zároveň tak veľa.

Pri akej činnosti vy osobne dokážete najlepšie zrelaxovať?

Ako som už spomenula, relaxom pre mňa je fyzická aktivita. V rámci môjho zdravotného stavu nemôžem držať tempo také, aké som mala pred rokom – dvomi… Vtedy som behávala po horách, lúkach. Tie, ktoré ma dlhšie sledujú, si na to určite pamätajú. Pred rokom som dostala bicykel, ten je pre mňa veľkým relaxom. Je klasický bez motorčeka a brázdim s ním všetko v okolí. Pokojným relaxom je kniha, mám rada fantasy.

Jogínka a vegánka Vanda Gallo: Tajomstvo zdravej ženy spočíva v uvedomení si vlastnej hodnoty

Ako vyzerá váš bežný deň?

Pracovný deň začína o 6tej. Neraňajkujeme, len deti jogurtíky. Deti Libor ráno odnesie, niekedy fakt doslova odnesie, do škôlky. Vtedy sa naskytne úžasných 10 minút na to, aby som zo seba urobila človeka a do ôsmej sa snažíme s vyplazeným jazykom dobehnúť do práce. Nastáva pracovný kolobeh a potom rýchlo stihnúť deti do 16:30h vyzdvihnúť zo škôlky. Popoludnie a večer sa prispôsobuje tomu, čo je nevyhnutné: variť, prať. Pracovné dni pri troch deťoch sú rýchle, preto sa veľmi teším na víkendy.

Počas pracovných dní vždy večer aspoň pol hodinku/hodinku venujem samej sebe. Skáčem na švihadle, zacvičím si, alebo sadnem na bicykel a idem sa vyvetrať do hôr.

Stíhate sa zúčastňovať aj nejakých blogových eventov? Ako by ste popísali svoju cestu blogerky a insta influencerky?

Bola som len na niekoľkých z nich. Aj keď som kde tu pozvaná, tak s poďakovaním účasť zväčša odmietnem. Nezdá sa to, ale som introvert a mám rada svoje prostredie. Neviem sa štýlovo obliecť a fotiť dokonalé outfity, cítim sa dobre doma s rýľom a fúrikom v ruke. Keď je event naozaj zaujímavý s hlbokou myšlienkou, tak veľmi rada príjmem pozvanie.

Nepokladám sa za blogerku či influencerku. Som len obyčajná mamanatretiu, ktorá na sociálnych sieťach poodhalí čo to zo svojho života.

Keď mali chlapci rok, tak sme mali za sebou úspešne zvládnuté obodbie kolotočov lekárskych vyšetrení a začal mi chýbať kontakt s okolitým svetom, tak som si cez sociálnu sieť našla kamošky. Najskôr ich bolo 200, potom 1000 a postupne počet narastá. Mám rada toto prostredie a neberiem ho ako biznis prostredie pre svoj finančný príjem, ale priestor na vypísanie myšlienok, prijímania rád a inšpirácií.

Ako zatiaľ plynie vaše leto? Čo ste už stihli navštíviť a aké ešte máte plány do konca prázdnin?

Leto trávia chlapci v škôlke, Karin bola v tábore. Stihli sme dvakrát navštíviť Liptov a zrovna tento víkend sa chystáme na dobrodužnú stanovačku. Plány sú zväčša okolo domu, položiť zámkovú dlažbu a pracovať na oplotení. Taká domáca exotika.

Aký život podľa vás žije žena, ktorej záleží na svojom zdraví?

Taký, aby bola v ňom šťastná. Každá sme iná, každá máme iné priority, sny. Myslím, že dôležité je robiť to, čo nás baví, čo nás napĺňa a vedieť si vytvoriť čas i pre seba samú a mať sa rada. O sebaláske sa teraz veľa píše, hovorí a je to naozaj veľmi dôležitá vec. Prijať sa, ľúbiť sa.

O čom snívate, Evka?

Byť tu čo najdlhšie pre svoju rodinu, taká aká som…

Čoho by ste chceli mať vo svojom živote viac, čoho menej a čo by ste si chceli zachovať tak, ako to je?

Zdravie, nech ho máme stále všetci tak, ako je. Nikdy nie je nič úplne ideálne, vždy sa nájdu i materiálne sny. Ale zdravie je to, čo naozaj túžim, aby sme mali všetci, vy i my… My všetci.

Foto archív: Eva Štípalová

Zdieľať článok:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články