Kráľovná jari: chutná a zdravá špargľa

Vedeli ste o tom, že špargľa, oficiálne známa ako Asparagus officinalis, patrí do čeľade ľaliovitých? Najznámejšia je zelená a biela špargľa, menej obľúbená je fialová odroda. Používa sa ako jedna z ingrediencií pri príprave pokrmov alebo ako zeleninová príloha. Podáva sa blanšírovaná, pečená na olivovom oleji, grilovaná, dusená alebo obalená v prosciutte. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokej nutričnej hodnote vitamínov, minerálov a antioxidantov patrí k mimoriadnej populárnym druhom zeleniny v mnohých krajinách sveta.

Asparagus photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Bohatá na živiny

Špargľa má skutočne cenný obsah živín. Obsahuje železo, zinok, riboflavín, vitamín K (reguluje zrážanlivosť krvi a zdravie kostí), kyselinu listovú (životne dôležitá živina pre zdravé tehotenstvo a mnohé dôležité procesy v tele, vrátane rastu buniek a tvorby DNA). Špargľa, podobne aj iné druhy zeleniny zelenej farby, má vysoký obsah antioxidantov. Patria sem vitamín E, C a glutatión, ako aj rôzne flavonoidy a polyfenoly. Je tiež mimoriadne bohatá na vlákninu (najmä nerozpustnú), čo je dôležité pre zachovanie zdravého trávenia.

Preháňate to s cukrom a sladkosťami? Takto s nimi zatočíte!

Skvelá na chudnutie

Dosiaľ žiadne štúdie netestovali účinky špargle na chudnutie. Pravdou však je, že špargľa má množstvo vlastností, ktoré môžu potenciálne prispieť k redukcii hmotnosti. Prvou z nich je, že má nízky obsah kalórií, takže sa pri jej jedení nemusíte obmedzovať, ak ju vyslovene nepolejete litrom oleja. Ďalšou vlastnosťou špargle prispievajúcej k štíhlej postave je vysoký obsah vody, až 94%. V neposlednom rade redukciu hmotnosti môžu spôsobiť práve potraviny bohaté na spomínanú vlákninu. Ak raz začnete používať špargľu vo svojej kuchyni, garantujeme vám, že už neprestanete. Rady vám predstavíme naše obľúbené jarné a letné recepty so špargľou.

Autor fotky: Navada Ra na Pexels

Polievka z jarnej zeleniny pre celú rodinu

2 PL olivového oleja

1 zväzok mladej cibuľky

1 strúčik cesnaku

1 hrnček očistenej špargle, pokrájanej na krátke paličky

2 mrkvy, na kocky

3 malé zemiaky, na kocky

1 pór, nadrobno

½ hrnčeka mladého vylúpaného hrášku

½ hrnčeka predvarenej bielej fazule alebo cíceru (prípadne z konzervy)

2 paličky stonkového zeleru, nadrobno

2 hrnčeky čerstvých listov baby špenátu

1 liter zeleninového vývaru

Soľ

Mleté čierne korenie

Čerstvé bylinky: bazalka, tymian, petržlen alebo koriander

Zoznam potravín, ktoré vám môžu pomôcť zmierniť úzkosť

Postup

  1. Na oleji orestujte cibuľu a pridajte všetku nakrájanú zeleninu. Chvíľu restujte.
  2. Posoľte, okoreňte, zalejte vývarom, pridajte strúčik cesnaku vcelku a priveďte do varu.
  3. Varte na miernom plameni do zmäknutia zeleniny.
  4. Ak si želáte mať polievku hustejšiu, v tomto bode odoberte za hrnček, rozmixujte a vlejte späť do hrnca.
  5. Ku koncu pridajte predvarenú fazuľu a čerstvé bylinky.
  6. Úplne na záver pridajte špenátové listy a odstavte.
  7. Polievku môžete servírovať posypanú lahôdkovým droždím (vegan verzia) alebo strúhaným parmezánom.
Prosciutto photo created by timolina – www.freepik.com

Špargľový šalát s ovčím syrom a pomarančom (2 porcie)

1 zväzok špargle (očistenej)

1 balenie ovčieho syru z farmy (alternatívou je balkánsky syr alebo feta)

1 pomaranč (alternatívou je grapefruit alebo citrón)

4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke

Na dresing:

Šťava z ½ malého citróna

1 ČL dijonskej horčice

2 PL olivového oleja

1 PL medu alebo javorového sirupu

1 prelisovaný strúčik cesnaku

Soľ, korenie

Hitom leta 2020 sú nealko koktaily – prinášame vám 4 osviežujúce recepty

  1. Blanšírovanú špargľu (krátko povarenú vo vriacej vode a následne schladenú v ľadovej vode) nakrájajte na drobné paličky.
  2. Zemiaky ošúpte, prelisujte na kocky a pridajte do misy k špargli.
  3. Pomaranč ošúpte, nakrájajte na kocky a pridajte do misy.
  4. Syr rozdrobte a nechajte v miske bokom.
  5. Všetky ingrediencie na dresing zmiešajte a prelejte ním šalát pripravený v mise. Následne ho posypte rozmrveným syrom.
  6. Podávajte ku grilovanému alebo pečenému mäsu, steakom alebo grilovaným rybám.

Aký je váš obľúbený spôsob konzumácie špargle?

Obrázky zdroj: Freepik, Pexels

Zdieľať článok:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články