3 tipy na ľahké letné recepty

Leto je čas ľahkých jedál ideálne s rýchlou, nenáročnou prípravou. Všetci milujeme večer na terase len tak niečo narýchlo hodiť na gril alebo pripraviť obed bez toho, aby sme v domácnosti nezvýšili izbovú teplotu o päť stupňov. A tak krájame, restujeme a servírujeme čerstvé, lokálne potraviny. Pre inšpiráciu vám prinášame tri recepty na rýchle, ľahké a osviežujúce letné pokrmy.

Ryba na grile s miso omáčkou

Ryby by sme mali jesť aspoň dvakrát týždenne. V tomto recepte výživovú hodnotu celého pokrmu ešte viac navýši omáčka z fermentovanej sójovej miso pasty. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a spolu s nenasýtenými mastnými kyselinami z rýb, orieškov a komplexnými sacharidmi zo zeleninového šalátu budete mať na tanieri ultra zdravé letné jedlo.

Fish plate photo created by timolina – www.freepik.com

Ingrediencie:

6-8 porcií vami zvolených rýb (steak z tuniaka, losos, pstruh…)

2 PL extra panenský olivový olej

1 strúčik cesnaku, prelisovaný

6 šalotiek

6 reďkoviek

2 PL svetlej miso pasty

3 PL masla

1 PL javorového sirupu alebo medu

1 ČL sezamového oleja

1 PL sezamových semienok

1/3 hrnčeka nesolených lieskových orieškov lúpaných

soľ, mleté čierne korenie

5 druhov potravín, ktoré vám uberajú energiu

Postup:

  1. Ryby potrieme zmesou z olivového oleja, soli a korenia a z oboch strán opečieme na rozpálenom grile, cca 8-10 minút. Premiestnite na servírovací tanier.
  2. V miske zmiešajte reďkovky so šalotkami, pridajte opäť olivový olej, soľ, korenie a orestujte na grile. Pridajte k rybám.
  3. Na záver pripravte omáčku. V malej rajnici, ktorú tiež môžete položiť na vonkajší gril, pridajte maslo, sezamové semienka a nahrubo nasekané lieskovce. Pomaly za stáleho miešania opekajte, kým orechy nezružovejú. Odstavte, primiešajte miso pastu, javorový sirup alebo med sezamový olej, cesnak a 2 PL vody. Poriadne premiešajte a hladkú zmes lyžičkou naneste na pripravené ryby.
  4. Podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom a chladeným letným drinkom.

Grilované zeleninové špízy

Je nám jasné, že na prípravu špízov nie je potrebná žiadna veľká kreativita. Napichnete na grilovaciu ihlu čokoľvek, čo domá nájdete a ugrilujete. Avšak my máme pre vás jeden recept obohatený o…noky (gnocchi). Áno, čítate dobre. Spolu so zeleninou budete tvoriť špízy aj s pridaním nokov.

Chicken kebab photo created by timolina – www.freepik.com

Ingrediencie:

1 balenie nokov (gnocchi)

2 menšie balenia cherry paradajok

1 mladá cuketa

2 červené cibule

2 PL olivového oleja

Soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Nastoknite nakrájanú cibuľu na mesiačiky, cuketu, paradajky a noky na grilovacie ihly a približne 10 minút grilujte z oboch strán.
  2. Podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom a paradajkovou salsou.
  3. Salsu pripravíte rozmixovaním paradajok s čerstvou bazalkou, koriandrom, soľou, mletým čiernym korením, čili vločiek, strúčika cesnaku a olivového oleja na hladkú pastu.

5 zdravých letných receptov

Ľahký letný šalát ku grilovanej zelenine alebo mäsu

Tento šalát je veľmi univerzálny a podávať sa dá s malými obmenami po celé leto.

Ingrediencie:

1 balenie mixu šalátových listov

1 hrsť cherry paradajok

½ šalátovej uhorky

1 jabĺčko

1 hrsť vlašských orechov

1 hrsť tekvicových semienok nesolených

Na zálievku:

olivový olej

horčica

citrónová šťava

javorový sirup

Postup:

  1. Do šalátovej misy dáme mix šalátových listov.
  2. Pridáme nakrájané paradajky, uhorku, jabĺčko – všetko na malé kúsky.
  3. Na vrch nasypeme vlašské orechy a tekvicové jadierka.
  4. Zalejeme dresingom, ktorý pripravíme v množstve od oka.
  5. Môžeme pridať chlebové krutóny.

Čo v lete najrašej kuchtíve doma vy?

Ilustračné obrázky zdroj: Freepik

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články