Podľa Veľkonočnej tradície sa na Zelený štvrtok majú jesť jedlá zelenej farby, ktoré údajne zabezpečia konzumentovi dobré zdravie po celý rok. Čo takto poňať tento zvyk originálne a namiesto každoročného špenátového prívarku so zemiakmi a vajíčkom naservírovať sebe aj svojej rodine na Veľkonočný stôl niečo originálne? Prinášame vám 3 recepty ako si vo svojej kuchyni urobiť Zelený štvrtok nielen originálny, ale aj zdravý a pestrofarebný.
Zelené smoothie (2 porcie)
Ráno začnite zdravým nápojom ktorý pripravíte z:
1,5 hrnčeka rastlinného mlieka
2 hrnčekov čerstvých špenátových listov
zopár lístkov čerstvej mäty
1 banánu (čerstvého alebo mrazeného)
½ avokáda
niekoľkých kociek čerstvého ananásu.
Všetko rozmixujte dohladka a podávajte vo vysokom pohári s kovovou slamkou.
Špargľovo-ricottový slaný koláč (8 porcií)
Na obed si môžete pripraviť tento rýchly slaný koláč a podávať ho s pestrým zeleninovým šalátom. Na jeho prípravu budete potrebovať:
1 lístkové cesto
2 hrnčeky čerstvej očistenej špargle nasekanej na krátke paličky
½ hrnčeka edamame
špaldovú múku – na poprášenie
1 vajce, rozšľahané
¾ hrnčeka parmezánu nastrúhaného najemno
1 ČL strúhanej citrónovej kôry
4 plátky prosciutta
1 ricottu
soľ, mleté čierne korenie
bylinky – lístky bazalky alebo čerstvej mäty na ozdobu.
Lístkové cesto si vyvaľkajte, alebo ak ste kúpili už vaľkané cesto, len ho rozprestrite na plech a potrite vajíčkom. Rúru vyhrejte na 220°C.
Priveďte vodu do varu, vhoďte do nej očistenú špargľu aj edamame a povarte 1 minútu. Vyberte a odložte bokom.
Poprášte cesto múkou. V miske zmiešajte ricottu s citrónovou kôrou, parmezánom, soľou a korením. Môžete pridať nejaké sušené alebo čerstvé bylinky a zvyšné vajce.
Cesto chvíľočku predpekajte, potom ho vyberte, navrstvite naň plnku a poukladajte edamame a špargľu. Navrch navrstvite prosciutto a 10-15 minút zapekajte. Podávajte so zeleninovým šalátom.
Zelená omeleta (2 porcie)
Na večeru si môžete dopriať omeletu so zeleninou a údeným lososom. Budete potrebovať:
1 balenie údených lososových plátkov
6 vajec
2 hrste čerstvých špenátových listov
vodu
soľ, mleté čierne korenie
Lučinu
šťavu z limetky
Na ozdobu: reďkovku, rukolu alebo polníček, paradajky.
Špenát rozmixujte s vodou. Vajíčka rozšľahajte, posoľte a okoreňte. Pridajte do nich špenátovú zmes. Postupne z mixéra vylejte na dvakrát na panvicu a upečte 2 omelety.
Servírujte ich potreté Lučinou na ktorú poukladáte plátky lososa a pokvapkáte limetovou šťavou. Ozdobte reďkovkou, paradajkami a rukolou alebo poľným šalátom. Podávajte s čerstvou celozrnnou bagetou.