Viete, aké existujú rastlinné alternatívy mlieka a aké sú ich zdravotné benefity?

 Viete, aké existujú rastlinné alternatívy mlieka a aké sú ich zdravotné benefity?

Obľúbené mlieko plné benefitov pre zdravie sa v posledných rokoch zaradilo k potravinám, ktoré sa najčastejšie vylučujú z jedálnička. K dôvodom však nepatrí len alergia na laktózu, ale aj vegánsky spôsob života či chudnutie.

Kvôli spestreniu stravy klasické kravské či koziea mlieka nahrádzajú rôzne rastlinné alternatívy. Hoci sa výživovými hodnotami nemôžu so živočíšnym mliekom porovnávať, aj tie môžu byť pre organizmus prospešné. Poďme sa preto pozrieť na jednotlivé typy rastlinných alternatív a ich zdravotné benefity.

Sójové mlieko

Sójové mlieko poznáte možno aj ako sušené mlieko, ktoré sa dáva do kávy, teraz sa však budeme baviť o tom tekutom. Azda najrozšírenejšia rastlinná náhrada mlieka sa pýši najvyšším obsahom bielkovín spomedzí všetkých alternatív. Na druhej strane však obsahuje veľmi málo vápnika, ktorý je pre organizmus veľmi dôležitý, preto sa do nápoja musí pridávať dodatočne.

Sójový nápoj pomáha pri regenerácii rán, znižuje krvný tlak, vylepšuje trávenie a celkovo sa podieľa na regenerácii organizmu. Vďaka výdatnému obsahu živín je prospešné pre srdce. Je tiež výborným zdrojom minerálov, vitamínov a esenciálnych aminokyselín.

Jeden pohár nesladeného sójového mlieka obsahuje 6 % odporúčanej dennej dávky vlákniny. Takže sa hodí aj na zdravé raňajky. Pri nákupe si však treba dôsledne čítať informácie na obale, najlepšie, ak by bol nápoj vyrobený z organických sójových bôbov.

Mandľové mlieko

Ak si zakladáte na zdravom stravovaní, mandľové mlieko môže byť tou pravou náhradou za mliečne produkty. V porovnaní so sójovým mliekom je menej kalorické a zároveň dosť výživné. Mandle totiž obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a taktiež nenasýtené tuky, z ktorých sa teší srdce.

Opäť však treba dbať na zloženie vybraného nápoja a uprednostniť to s vyšším obsahom mandlí. Naopak, pri čítaní etikety môžete tiež zistiť, že obsahuje množstvo pridaného cukru. Vyberajte si radšej nesladené mlieko.

Zloženia sa nemusíte obávať, ak si doma vyrobíte svoje vlastné. Neprídete pritom o veľa času, ale ani o financie a živiny.

Ryžové mlieko

Ryžové mlieko má v porovnaní s ostatnými rastlinnými náhradami najnižšie výživové hodnoty, kvôli čomu je často obohacované umelým spôsobom, takže to nie je úplne zdravá strava pre dlhovekosť. Avšak jeho nespochybniteľnou výhodou je vhodnosť pre alergikov. Neobsahuje lepok, laktózu a dokonca ani cholesterol. Ocenia ho aj ľudia s tráviacimi problémami. Navyše je vďaka obsahu vitamínu D a antioxidantov prospešné pre našu imunitu.

Ryžový nápoj je vhodnou súčasťou raňajok, napríklad na zaliatie granoly. A vďaka tomu, že je najmenej chuťovo výrazné, je vhodné do takmer všetkých omáčok a polievok. Má teda veľmi univerzálne využitie.

Aj v tomto prípade si treba dávať pozor na zloženie, pretože zvykne obsahovať príliš veľké množstvo pridaného cukru.

Ovsené mlieko

Ovsené mlieko sa vyznačuje príjemnou chuťou a krémovou textúrou a hodí sa najmä do rannej kávy. A to aj vďaka svojmu vyššiemu obsahu vlákniny, bielkovín a prebiotík, z ktorých sa potešia prospešné baktérie v črevách.

Vďaka tomu, že nemá v obsahu cholesterol ani lepok, je vhodné pre celiatikov a ľudí, ktorých trápi vysoký cholesterol. S nízkymi glykemickými hodnotami je vhodným nápojom, okrem toho je užitočné pri zápche a chráni cievy a srdce.

Ovsené mlieko si veľmi jednoducho vyrobíte aj doma, vďaka čomu sa vyhnete nekvalitným produktom:

  • Načte ovsené vločky do vody, prípadne rozmixujte.
  • Zmes nechajte odstáť.
  • Zmes sceďte cez jemnú tkaninu.
  • Hotovo.

Výsledné ovsené mlieko môžete pred mixovaním ochuť datľami a štipkou soli. Domáca výroba ovseného nápoja je dokonca jednoduchšia ako v prípade orechových typoch rastlinných mliek, pretože nepotrebujete výkonný mixér.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko má pozitívny vplyv na imunitný systém, nervovú sústavu a tiež krvotvorbu. Je plné horčíku, fosforu, vápniku, železa, kremíka, vitamínov a zdraviu prospešných mastných kyselín. Obľúbené je aj u žien, ktoré sa často trápia s kvasinkovými infekciami.

Môže sa používať nielen na pitie, ale aj na natieranie pokožky – upokojuje, regeneruje, hydratuje a zvláčňuje.

Kokosové mlieko si ľahko nájde uplatnenie v akejkoľvek kuchyni. Využijete ho nielen pri príprave teplých, ale aj studených jedál. Je vhodné na dochutenie koktejlov, omáčok, koláčov či raňajkovej kaše.

Makové mlieko

Makové mlieko je rekordérom v obsahu vápnika, dokonca ho v sebe má viac ako kravské mlieko. Vďaka tomu, že je zdrojom vitamínov, minerálov a nenasýtených mastných kyselín, ho špecialisti na výživu odporúčajú na častú konzumáciu.

Pravidelná dávka vápnika pôsobí ako prevencia pred osteoporózou, pomáha pri anémii, upokojuje pri strese, povzbudzuje pri vyčerpaní. Makové mlieko je pomocníkom pri reumatických bolestiach, dýchacích ťažkostiach i bolestiach hlavy. Jeho účinky oceníte aj pri nespavosti.

Makové mlieko je vhodné na kuchynské experimenty, predovšetkým pri nápojoch. Môžete ho použiť do akéhokoľvek nápoja, do ktorého by ste v inom prípade pridali kravské mlieko. Okrem miešaných nápojoch je z neho chutné kakao alebo ho jednoducho len dochuťte medom. Rozhodne sa však vyhnite cukru, ktorý príliš nepatrí do zdravého stravovania.

Sezamové mlieko

Sezamové mlieko sa na jednej strane pýši obsahom vápnika a železa, ktorý je vyšší ako v živočíšnom mlieku, no na strane druhej ide o výrazne kalorický nápoj. Jedna porcia tohto mlieka zodpovedá až 253 kalóriám. Takže veľmi nevyhovuje chudnúcemu režimu. Túto hodnotu však môžete znížiť pridaním vody.

Celkovo nápoje zo semienok, chia, ľanové, konopné, slnečnicové či sezamové, majú blahodarný vplyv na zdravie. Vďaka obsahu priaznivých tukov pozitívne vplývajú na srdce a cievy, pomáhajú pri tráviacich problémoch, vyživujú nechty a vlasy.

A záver?

Keďže rastlinné náhrady mlieka nemajú v porovnaní s živočíšnym mliekom dostatočné množstvo živín, musia ho do nich výrobcovia pridávať dodatočne. To sa v domácom prostredí spraviť nedá. Preto je potrebné ich dopĺňať iným spôsobom prostredníctvom pestrej stravy.

Nepríjemnosťou pri konzumácii rastlinných náhrad mlieka môžu byť rôzne alergie. Našťastie je výber týchto nápojov dostatočne široký, aby ste si dokázali nájsť ten, ktorý vám vyhovuje.

Zanechajte nám komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *