Zrejme nikto z nás nečakal, že sa, po horúcom lete, už v septembri tak rapídne ochladí. Kúrenie ešte radšej nezapíname a tak si oblečieme o jednu vrstvu naviac, zababušíme sa do deky a popíjame teplý čaj. Vedeli ste však o tom, že zahriať sa môžete aj pomocou jedla? Prinášame vám tipy na skvelé jesenné pokrmy, po konzumácií ktorých vam bude príjemne teplo.
Výdatná frittata
Fritata je v preklade jednoducho sýta omeleta. V tomto recepte ju autor servíruje na obed, my si však myslíme, že frittata je skvelým sýtym jedlom, ktoré, ak budete servírovať na raňajky, vás zasýti až do odpoludnia. Na jej prípravu budete potrebovať:
- plátok kvalitnej údenej šunky
- 1 pór
- 1 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 10 vajec
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
- 1 balenie kozieho syra (môže byť marinovaný, ale nemusí)
- Šunku nakrájajte na kocky, pór nadrobno.
- Na olivovom oleji opečte pór, zarestujte, pridajte prelisovaný cesnak a ešte chvíľu restujte.
- V miske si vymiešajte všetky vajíčka, pridajte do nich soľ, korenie a nasekaný petržlen. Pridajte pomrvený kozí syr. Do zmesi pridajte šunku a premiešajte.
- Vajíčkovou zmesou zalejte pór na panvici, premiešajte a nechajte piecť na miernej teplote.
- Navrch pridajte zvyšný koz syr, aby sa vám pekne roztiekol a zapiekol.
- Servírujte s čerstvým zeleninovým šalátom.
Krémová cesnačka
Nič vám v upršaný deň tak príjemne nepohladí dušu, ako stará dobrá cesnačka podávaná s chrumkavými krutónmi. Na jej prírpavu si nachystajte:
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 1 pór
- 2 PL olivového oleja
- 2 hlávky cesnaku
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 2 zemiaky
- 2 L kuracieho vývaru
- soľ, mleté čierne korenie
- hustú sladkú smotanu (double cream, clotted cream) alebo šľahačkovú smotanu
- Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- Pór umyte a tiež nakrájajte, nahrubo.
- Do veľkého hrnca dajte zohraiť olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a zarestujte. Následne pridajte pór a nechajte „vypotiť“.
- Cesnak nakrájajte nahrubo a pridajte do hrnca. Pridajte tymián a za stáleho miešania 15 minút restujte.
- Pridajte zemiaky nakrájané na kocky a kurací vývar. Posoľte, pridajte mleté čierne korenie a nechajte 25 minút variť na veľmi miernej teplote.
- Následne pridajte smotanu a premiešajte.
- Hotovú polievku rozmixujte v mixéri a podávajte s chlebovými krutónmi. Môžete posypať parmezánom.
Pravá talianska čokoláda
A na záver si oslaďte večer pri sledovaní televízie alebo čítaní pútavej knihy, a horiacom kozube, samozrejme, pravou hustou talianskou čokoládou. Takéto jesenné dni už za to stoja. Čo poviete? Pripravte si:
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1/2 L mlieka
- 1 PL práškového kakaa
- 2-3 PL krupicového cukru
- štipka soli
- šľahačková smotana
- 60g kvalitnej belgickej čokolády
- štipka škorice (tú sme do receptu doplnili my)
- Škrob rozmiešajte v mlieku, ktoré budete pridávať „od oka“. Na začiatok stačí naozaj len kvapka.
- Zvyšné mlieko zohrejte v rajnici, pridajte doňho preosiate kakao, cukor, štipku soli a poriadne rozmiešajte.
- Zohrejte za stáleho miešania na miernej teplote, až dokiaľ sa na mlieku nezačnú tvoriť bublinky. Nevarte!
- Zatiaľ si vyšľahajte šľahačku a odložte ju na chvíľu do chladničky.
- Do kakaovej zmesi pridajte škrobovú a miešajte do mierneho zhustnutia.
- Na záver pridajte čokoládu, štipku škorice a nechajte úplne rozpustiť.
- Servírujte s vyšľahanou šľahačkou a užívajte si svoj La Dolce Vita .-)
Aké jedlá patria na jeseň medzi vaše nejobľúbenejšie?
Recepty zdroj: Recipe30
Zdroj obrázku: Freepik