Leto je čas ľahkých jedál ideálne s rýchlou, nenáročnou prípravou. Všetci milujeme večer na terase len tak niečo narýchlo hodiť na gril alebo pripraviť obed bez toho, aby sme v domácnosti nezvýšili izbovú teplotu o päť stupňov. A tak krájame, restujeme a servírujeme čerstvé, lokálne potraviny. Pre inšpiráciu vám prinášame tri recepty na rýchle, ľahké a osviežujúce letné pokrmy.
Ryba na grile s miso omáčkou
Ryby by sme mali jesť aspoň dvakrát týždenne. V tomto recepte výživovú hodnotu celého pokrmu ešte viac navýši omáčka z fermentovanej sójovej miso pasty. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a spolu s nenasýtenými mastnými kyselinami z rýb, orieškov a komplexnými sacharidmi zo zeleninového šalátu budete mať na tanieri ultra zdravé letné jedlo.
Ingrediencie:
6-8 porcií vami zvolených rýb (steak z tuniaka, losos, pstruh…)
2 PL extra panenský olivový olej
1 strúčik cesnaku, prelisovaný
6 šalotiek
6 reďkoviek
2 PL svetlej miso pasty
3 PL masla
1 PL javorového sirupu alebo medu
1 ČL sezamového oleja
1 PL sezamových semienok
1/3 hrnčeka nesolených lieskových orieškov lúpaných
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Ryby potrieme zmesou z olivového oleja, soli a korenia a z oboch strán opečieme na rozpálenom grile, cca 8-10 minút. Premiestnite na servírovací tanier.
- V miske zmiešajte reďkovky so šalotkami, pridajte opäť olivový olej, soľ, korenie a orestujte na grile. Pridajte k rybám.
- Na záver pripravte omáčku. V malej rajnici, ktorú tiež môžete položiť na vonkajší gril, pridajte maslo, sezamové semienka a nahrubo nasekané lieskovce. Pomaly za stáleho miešania opekajte, kým orechy nezružovejú. Odstavte, primiešajte miso pastu, javorový sirup alebo med sezamový olej, cesnak a 2 PL vody. Poriadne premiešajte a hladkú zmes lyžičkou naneste na pripravené ryby.
- Podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom a chladeným letným drinkom.
Grilované zeleninové špízy
Je nám jasné, že na prípravu špízov nie je potrebná žiadna veľká kreativita. Napichnete na grilovaciu ihlu čokoľvek, čo domá nájdete a ugrilujete. Avšak my máme pre vás jeden recept obohatený o…noky (gnocchi). Áno, čítate dobre. Spolu so zeleninou budete tvoriť špízy aj s pridaním nokov.
Ingrediencie:
1 balenie nokov (gnocchi)
2 menšie balenia cherry paradajok
1 mladá cuketa
2 červené cibule
2 PL olivového oleja
Soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Nastoknite nakrájanú cibuľu na mesiačiky, cuketu, paradajky a noky na grilovacie ihly a približne 10 minút grilujte z oboch strán.
- Podávajte s čerstvým zeleninovým šalátom a paradajkovou salsou.
- Salsu pripravíte rozmixovaním paradajok s čerstvou bazalkou, koriandrom, soľou, mletým čiernym korením, čili vločiek, strúčika cesnaku a olivového oleja na hladkú pastu.
Ľahký letný šalát ku grilovanej zelenine alebo mäsu
Tento šalát je veľmi univerzálny a podávať sa dá s malými obmenami po celé leto.
Ingrediencie:
1 balenie mixu šalátových listov
1 hrsť cherry paradajok
½ šalátovej uhorky
1 jabĺčko
1 hrsť vlašských orechov
1 hrsť tekvicových semienok nesolených
Na zálievku:
olivový olej
horčica
citrónová šťava
javorový sirup
Postup:
- Do šalátovej misy dáme mix šalátových listov.
- Pridáme nakrájané paradajky, uhorku, jabĺčko – všetko na malé kúsky.
- Na vrch nasypeme vlašské orechy a tekvicové jadierka.
- Zalejeme dresingom, ktorý pripravíme v množstve od oka.
- Môžeme pridať chlebové krutóny.
Čo v lete najrašej kuchtíve doma vy?
Ilustračné obrázky zdroj: Freepik