Zdravé Vianočné dobroty

Počuli ste už o tom, že nie je dôležité to, čo zjete medzi Vianocami a Silvestrom, ale to, čo pojete medzi Novým rokom a ďalším Štedrým večerom, teda počas celého roka? Ak si počas týždňa medzi sviatkami doprajete rybu s majonézovým šalátom a zopár koláčikov, nič hrozné sa nestane, ak to vyslovene nepreženiete. V prípade však, že z akéhokoľvek zdravotného alebo iného dôvodu tradičným Vianočným pokrmom neholdujete, pripravili sme pre vás inšpiráciu na ich zdravé verzie. Ak niektoré z nich vyskúšate, dajte nám vedieť, ako vám chutili.

Losos na citróne

Nie každý obľubuje na Štedrovečernom stole vyprážané podkovičky z kapra. Ak máte chuť na lahodnejšiu, no najmä zdravšiu verziu ryby, skúste tohto lososa.

Ingrediencie:

1 veľký filet z lososa

1 veľký citrón

zopár vetvičiek tymianu

čierne korenie

morská soľ

olivový olej

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 220 °C.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie a ten pofŕkajte olivovým olejom.
  3. Na plech položte umytého lososa, opäť pofŕkajte jemne olejom, posoľte, okoreňte a obložte plátkami citróna a vetvičkami tymianu.
  4. Dajte piecť. Po 10 minútach lososa pomocou lyžice pooblievajte vzniknutou tekutinou.
  5. Pečte približne ešte ďalších 5-10 minút. Losos je hotový ak je aj v strede úplne prepečený.

Kvalitná a vyvážená strava je základ zdravia

Zimný zeleninový šalát

V prípade, že nechcete z akéhokoľvek dôvodu konzumovať na Vianoce zemiakový šalát, môžete k rybe podávať túto zimnú zeleninovú alternatívu.

Ingrediencie:

1 červená repa

1 ľadový šalát, natrhaný

1/2 čínskej kapusty, nasekanej

1 karfiol rozobratý na ružičky

1 batát, na kocky

1 šalátová uhorka, na kocky

1 avokádo, na kocky

3 krajce celozrnného  kváskového chlebíka

2 PL olivového oleja

2 PL slnečnicových semienok

soľ, mleté čierne korenie

Na zálievku:

2 PL červeného vínneho octu

2 PL olivového oleja

1 ČL dijonskej horčice

1 šalotka, nasekaná na drobno

štipka cukru

soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Karfiol, červenú repu a batát upečte do mäkka.
  2. Kým sa pečú, pripravte si zálievku zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií.
  3. Kým zelenina chladne, v hriankovači opečte chlieb a po miernom vychladnutí nakrájajte na kocky. Po opečené ho môžete potrieť strúčikom cesnaku, aby sa zvýraznili chute.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte všetky ingrediencie určené na šalát a jemne prelejte zálievkou, cca 2 PL. Zvyšok zálievky prelejte do servírovacieho džbánu a položte na stôl, aby si mohol každý dávkovať podľa vlastnej potreby.

 Pečené jablká

Pečené jablká sú zdravý dezert jednoduchý na prípravu. Pokojne ich môžete podávať aj ako hlavný dezert Štedrovečerného menu. Navyše váš dom bude vďaka ich príprave voňať priam famózne!

Ingrediencie:

6 veľkých jabĺk

1 hrnček ovsených vločiek

½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov

1/2 ČL mletej škorice

1/2  ČL perníkového korenia

2 PL kokosového oleja

2 PL medu

½ hrnčeka vody

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Pomocou škrabky vyrežte z jabĺk jadierka a tvrdý stred. Šúpať ich nemusíte.
  3. Nádobu na pečenie potrite kokosovým olejom a položte do nej pripravené jablká.
  4. V miske zmiešajte vločky s koreninami, medom a zvyšným kokosovým olejom. Poriadne premiešajte.
  5. Zmes navrstvite do vnútra pripravených jabĺk, jemne pritlačte.
  6. Nalejte do nádoby vodu a takto pripravené jablká dajte piecť do rúry približne na 30 minút s tým, že ich každých 5-10 minút budete pomocou lyžice oblievať vodou v ktorej sa pečú.
  7. Ak sú jablká po prepichnutí vidličkou mäkké, sú hotové.
  8. Servírujte len tak, sólo alebo s kôpkou bieleho jogurtu do ktorého ste primiešali kvapku vanilkového extraktu a lyžičku medu, prípadne s vegánskou vanilkovou zmrzlinou.

Výživová poradkyňa radí, ako cez Vianoce nepribrať

Pekanové štvorce

Príprava týchto zdravých kociek z pekanových orechov vám nezaberie viac ako 20 minút času, no chutiť budú celej rodine.

Ingrediencie:

Na cesto:

¼ hrnčeka medu

1/3 hrnčeka masla

1 vajce

2 ČL vanilkového extraktu

2/3 hrnčeka kokosovej múky

¼ hrnčeka ryžovej múky

štipka soli

Na plnku:

½ hrnčeka rozpusteného masla

1/3 hrnčeka hrnčeka medu

2 PL kokosového cukru

2 ČL vanilkového extraktu

2 PL mandľového mlieka

2 ½ hrnčeka nasekaných pekanových orechov

štipka soli

Dominika Pašková: Energii beru z možností naplňovat svůj potenciál

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Zapekaciu nádobu, alebo plech s rozmermi 20×20 cm si vysteľte papierom na pečenie a pretrite ho kokosovým olejom.
  3. Zmiešajte med, maslo, vajce, vanilkový extrakt, obidve múky a soľ. Takto pripravené cesto natlačte na spodok plechu a poprepichujte ho vidličkou, nie však tak, aby ste ho prepichli až na dno.
  4. Cestový základ pečte 7-10 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  5. Zatiaľ si pripravte plnku zmiešaním všetkých uvedené ingrediencií (okrem orechov a mandľového mlieka) nad parou. Orechy a mlieko primiešajte až úplne na záver.
  6. Nechajte mierne vychladnúť, potom nalejte na predpečený cestový základ. Pečte približne 15 minút.
  7. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, následne preložte do druhého dňa do chladničky (alebo aspoň na hodinu), až potom krájajte na rovnomerné štvorce.

Obrázky zdroj: Freepik

Zdieľať článok:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články