Leto je čas grilovačiek a dlhých letných večerov na terasách či v záhradách. Práve počas horúcich letných dní je ten správny čas na každodennú konzumáciu šalátu, či už ako prílohy alebo ešte lepšie, ako hlavného jedla. Všetky vieme, že nakrájať zeleninu nie je problém, no neraz si lámeme hlavu nad tým, aký dresing k šalátu či grilovanému mäsu a zelenine zvoliť. Je nám potešením, že vám môžeme priniesť naše obľúbené tipy na zdravé šalátové dresingy.
Krémový tahini dresing
4 PL omáčky tahini
2 PL javorového sirupu
1 hrnček vody
2 umeboshi slivky, vykôstkované
½ červenej cibule, na kocky
kvapka sójovej omáčky
štipka mletého čierneho korenia
Všetky ingrediencie spolu rozmixujte v mixéri až do krémovej konzistencie. Umeboshi slivky môžete nahradiť kvapkou červeného vínneho octu.
Pikantný vegánsky dresing
1 balenie bieleho tofu
1 jarná cibuľka, nadrobno
2 PL vody
½ ČL cesnakového prášku
2 PL lahôdkového droždia (tebi)
šťava z 1 limetky alebo citróna
za hrsť petržlenovej vňate, nadrobno
kvapka jablčného octu
soľ, korenie, čili korenie
Všetky ingrediencie spolu rozmixujte v mixéri až do krémovej konzistencie. Ak je dresing príliš hustý, rozrieďte dodatočne vodou.
Thajský dresing
3 PL jemného arašidového masla (čisté, bez prímesí)
2 PL sójovej omáčky
1 ČL omáčky srirarcha
2 prelisované strúčiky cesnaku
¼ hrnčeka kokosového mlieka alebo vody
1 ČL ryžového octu
Všetky ingrediencie spolu rozmixujte v mixéri až do krémovej konzistencie.
Kešu dresing
½ hrnčeka kešu orechov (vopred namočiť na 6-8 hodín)
½ hrnčeka vody
¼ hrnčeka citrónovej šťavy
4 zelené olivy
1 ČL dijonskej horčice
2 PL lahôdkového droždia (tebi)
1 strúčik cestnaku
soľ, korenie
Všetky ingrediencie spolu rozmixujte v mixéri až do krémovej konzistencie. Ak je dresing príliš hustý, rozrieďte dodatočne vodou.