Ako na zdravý obed? Pripravte si rýchly obed v podobe cviklového pšenota!

 Ako na zdravý obed? Pripravte si rýchly obed v podobe cviklového pšenota!

Darí sa vám stravovať sa “pestrofarebne” a zdravo? Janka Rybárová pripravila ďalšiu inšpiráciu v podobe rýchleho receptu plného vlákniny, vitamínov a minerálov. Naservírujte si farebný skvost v podobe cviklového pšenota!

Odkiaľ pochádza pšeno?

Pšeno je jednou z výživovo veľmi cenných bezlepkových potravín. Pšeno získame ak vylúpeme zrna prosa siateho. Boli významnou potravinou po celej Európe a to až do 16. storočia. Historici uvádzajú, že popularita tejto obilniny začala upadať kvôli tomu, že bola do Európy privezená ryža a tiež nastal zemiakový boom. V dnešnej dobe sú číslo jedna pečivo a cestoviny. Ak by sme ale mali porovnávať, aké výživové hodnoty má tá ktorá príloha, ani jedna nám nedopraje toľko pre telo potrebných látok ako práve pšeno.

Čo pšeno obsahuje?

Zdroj: www.countrylife.sk
Zdroj: www.countrylife.sk

#vláknina

Každý lekár či výživový špecialista vám pri snahe schudnúť ako prvé pravidlo pri zostavovaní jedálnička bude pripomínať, že musíte konzumovať veľa vlákniny. Vláknina totiž patrí medzi komplexné sacharidy, ktoré nám do tela postupne uvoľňujú energiu, regulujú činnosť čriev a tráviaceho ústrojenstva, a takmer sa neukladajú do podkožného tuku. Vo 100g pšeno nájdeme až 9g vlákniny, čo činní zhruba ⅓ ideálneho príjmu vlákniny. Pšeno tiež fungujú ako diuretikum a odvádzajú vodu z tela.

#železo

Pšeno obsahuje vyššie hodnoty železa, a preto sa odporúča pri poruchách krvotvorby. Rovnako tak nám železo napomôže pri únave, padaní vlasov a lámaní nechtov. Ak nemáme v tele dostatok železa, ubúda nám tiež svalová hmota. Takže pozor na dostatočný príjem železa!

 

#kremík

Kremík je tiež veľmi významný minerálny prvok pre náš organizmus, je to silný antioxidant, ktorý nám zaručuje silné vlasy, kvalitné nechty, krásnu kožu a podporuje rast zubov. Tí, čo trpia lámavosťou vlasov a nechtov, by mali určite kremík v tele doplniť a pšeno sa ponúka ako výhodný zdroj tohto prvku.

#draslík

Draslík je jeden z nepostrádateľných minerálnych prvkov pre športovcov a osoby so zvýšenou pohybovou aktivitou, pretože premieňa cukry na energiu. Ďalej nám draslík napomáha odplavovať z tela toxické látky a ochraňuje naše srdce pred srdcovými chorobami.

V pšene okrem draslíka nájdeme veľa minerálnych látok ako fosfor, horčík, meď, železo a zinok. Z vitamínov je pšeno zdrojom radu vitamínov B a to konkrétne B1 a B2. Vďaka kombinácii týchto vitamínov a minerálnych látok je ideálne pri potrebe rekonvalescencie, telesnom vyčerpaní a očiste organizmu.

#Na sladko i na slano

Pšeno je ideálnou potravinou nielen kvôli svojim výživovým hodnotám a cene, ale hlavne kvôli tomu, že sa dá pripravovať veľmi ľahko nielen na slano, ale aj na sladko. Pšeno sa dá pripraviť ako sladká kaša, koláč, použiť do rizota, pridať do šalátov či ako závarka do polievky, alebo zdravá príloha miesto knedle.

#Ideálne raňajky

Pripraviť si čerstvú pšenovú kašu nie je vôbec nič ťažké. Pšeno stačí spariť v horúcej vode a následne 20 – 25 minút variť do mäkka. Potom pridáte mlieko, med, orechy a ovocie, čo máte radi a máte lacnú a skvelé raňajky. Pšeno vám navyše bude dodávať energiu po celé dopoludnie!

Jeho príprava je naozaj veľmi jednoduchá, stačí ho premyť 2 krát v studenej vode, raz ho sparit horúcou vodou (aby sme ho zbavili jeho prirodzenej horkosti) a už len uvariť👩‍🍳.

Ako na cviklové pšenoto 🌾

Potrebujete:

  • 4 PL pšena
  • 1 menšia predvarená cvikla
  • 1/4 balenia tempehu
  • 2 menšie plátky mäkkého kozieho syra
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup prípravy:

Pšeno premyjeme 2 krát v studenej vode, jeden krát ho sparíme v horúcej vode a dáme variť.
Medzitým si cviklu postrúhame najemno a nakrájame tempeh na plátky a osmahneme ho na suchej panvici.

Keď je pšeno uvarené dáme ho spoločne do hrnca s nastrúhanou cviklou, pridáme plátky kozieho syra a dobre premiešame. Necháme syr rozpustiť, aby sa vytvorila krémová konzistencia. Potom už len pridáme osmahnutý tempeh, soľ, korenie, premiešame a podávame.

Skúsili ste si s nami recept? Pridajte nám svoj názor do komentára!

 

Zdroj info o pšene: https://lehcinezjstecekali.cz/

Zanechajte nám komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *