Býva vám po jedle ťažko? Zvykne vás často bolieť hlava? Možno sa zrazu cítite príšerne vyčerpaní, alebo vám, nebodaj, zle trávi? Ide o signál tela, že niečo nie je v poriadku. Môže byť za tým množstvo dôvodov, z ktorých najčastejším býva potravinová intolerancia. Zistiť, akú potravinu netolerujete je veľmi jednoduché. Spoločnosť Medirex ponúka hneď niekoľko balíčkov testovania. Stačí si len vybrať ten svoj.
Čo spôsobuje potravinovú intoleranciu
Potravinová intolerancia je problém s trávením určitých druhov potravín a následná nepríjemná fyzická reakcia na ne. Medzi jej hlavné príznaky patrí nadúvanie a bolesť brucha, ktoré sa zvyčajne vyskytujú niekoľko hodín po zjedení problematického jedla a tiež kožné prejavy (vyrážka, svrbenie kože). Počet ľudí trpiacich na nejaký druh potravinovej intolerancie, sa v posledných rokoch dramaticky zvýšil, no nie všetci prejdú diagnostikou, preto je ťažké zistiť, o koľko ľudí sa skutočne jedná. Mnohí predpokladajú, že majú potravinovú intoleranciu, no skutočnou príčinou ich symptómov môže byť niečo úplne iné.
Vyskúšali sme za vás testovanie na potravinové intolerancie prostredníctvom balíčka Potravinové intolerancie – základné potraviny 90. Ide o veľmi jednoduchý proces, na ktorý sa môžete objednať online. Vyberiete si pre vás vhodný dátum, čas a dostavíte sa do testovacieho centra. Ak beriete antihistaminiká, je vhodné ich, ak vám to zdravotný stav umožňuje, vynechať. Na recepcii si skontrolujú vaše údaje, odoberú vám krv a môžete ísť domov. Výsledky vám prídu do pár dni na váš email. Áno, také rýchle, bezproblémové a jednoduché to je.
Rozdiel medzi potravinovou alergiou a intoleranciou
Potravinová alergia:
- je reakcia vášho imunitného systému (obrana vášho tela proti infekcii). Váš imunitný systém mylne považuje určitú látku nachádzajúce sa v konkrétnych potravinách za hrozbu.
- môže vyvolať príznaky alergie ako je vyrážka, sipot a svrbenie, už po zjedení malého množstva konkrétneho druhu jedla (tieto príznaky zvyčajne nastupujú veľmi rýchlo).
- týka sa často konkrétneho druhu potravín. Bežné potravinové alergie u dospelých zahŕňajú alergie na ryby, morské plody, mlieko, lepok a orechy. Bežné potravinové alergie u detí zahŕňajú mlieko, lepok, vajcia, ryby, arašidy a iné orechy.
- môže byť život ohrozujúca, pretože hrozí anafylaktický šok a zadusenie.
Potravinová intolerancia:
- nezahŕňa váš imunitný systém – nedochádza k alergickej reakcii a nikdy nie je život ohrozujúca,
- spôsobuje príznaky, ktoré sa vyskytujú postupne, často niekoľko hodín po konzumácii problémového jedla
- má za následok príznaky len vtedy, ak zjete značné množstvo jedla (na rozdiel od alergie, kde už len stopové množstvo môže vyvolať silnú alergickú reakciu),
- môže byť spôsobené mnohými rôznymi druhmi potravín.
O potravinových intoleranciách a alergiách vám už 22.10.2022 na konferencii Pre zdravie ženy v Bratislave porozpráva RNDr. Elena Tibenská, PhD.Medicínska riaditeľka spoločnosti Medirex.