5 zdravých letných receptov

Komu z nás sa chce v lete variť a potiť sa nad hrncami, nech zodvihne ruku. Presne tak! Sme na tom rovnako. Tiež najradšej len niečo nakrájame a esteticky naservírujeme na tanier. Občas si však aj letné obedy a večere vyžadujú tepelne upravené jedlo, a tak sme pre vás pripravili zoznam receptov, vrátane zdravých raňajok aj sladkej bodky na záver, pri ktorých nestrávite v kuchyni viac než zopár minút. Výsledkom tak bude ultra rýchlo pripravené zdravé, no najmä chutné letné jedlo.

Raňajková smoothie bowl

Ingrediencie:

1 banán

½ hrnčeka ananásu a manga, na kocky

zopár kociek ľadu

2 PL gréckeho jogurtu alebo skyra

1 PL limetovej šťavy

kokosové mlieko z tetrapacku – podľa potreby

1 PL kokosových lupienkov

Postup:

  1. Všetko okrem kokosových lupienkov vložte do mixéra.
  2. Postupne podľa potreby a želanej hustoty prilievajte mlieko.
  3. Prelejte do misky a ozdobte kokosovými lupienkami.

Ryžové rezance s krevetami

Ingrediencie:

1 balenie ryžových rezancov

1 PL olivového oleja

2 jarné cibuľky – nakrájané nadrobno

2 strúčiky cesnaku – prelisované

1 čili paprička – nasekaná

1 limetka – kôra aj šťava

1 balenie mrazených mini kreviet lúpaných

1 cuketa – nakrájaná špiralizérom na rezance

petržlenová vňať – nasekaná

soľ, korenie

Postup:

  1. Rezance uvaríme podľa návodu a dáme bokom.
  2. Na rozohriatom olivovom oleji speníme cibuľku, pridáme cesnak a čili papričku. Zarestujeme a podlejeme troškou vody.
  3. Pridáme krevety, nastrúhanú kôru aj šťavu z limetky. Posolíme, okoreníme.
  4. Pridáme cuketu, chvíľu podusíme a odstavíme.
  5. Podávame s rezancami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme dochutiť strúhaným parmezánom.

Konferencia Pre zdravie ženy v Bratislave 2021 – ONLINE PRENOS (LIVE STREAM)

Grilované kuracie prsia so salsou

Ingrediencie:

4 vykostené kuracie prsia

1 zrelé avokádo

1 broskyňa, ošúpaná a vykôstkovaná

3 veľké paradajky, na kocky

1 kapia, na kocky

1 červená cibuľa, nadrobno

1 hrsť čerstvej bazalky, nasekaná

1 PL limetkovej šťavy

1 PL strúhanej limetovej kôry

1 PL srirarcha omáčky

soľ, korenie

Postup:

  1. Kuracie prsia posolíme, okoreníme a opečieme na grile. Pozor, aby sme ich príliš nevysušili.
  2. V miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na salsu.
  3. Na tanier servírujeme grilované kuracie prsia s kôpkami salsy.

Pomarančový šalát s kuskusom

Ingrediencie:

1 hrnček celozrnného kuskusu

2 jarné cibuľky

1 plechovka cíceru alebo červenej fazule – scedené a prepláchnuté

2 pomaranče – očistené a rozobraté na mesiačiky

2 hrnčeky mladých špenátových listov, čerstvých

1 balenie balkánskeho syra – rozdrobený

1 hrsť pekanových orechov – nasekané

1 granátové jablko – zrniečka (nemusí byť)

Na zálievku:

¼ hrnčeka olivového oleja

½ citróna – šťava

3 PL ume octu

1 ČL medu

soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Kuskus uvaríme podľa návodu.
  2. Všetky ostatné ingrediencie okrem orechov zmiešame v mise. Primiešame kuskus.
  3. Do uzatvárateľného pohárika pridáme všetky ingrediencie na zálievku a trepaním premiešame.
  4. Šalát navrstvíme na taniere, prelejeme zálievkou a môžeme ozdobiť zrniečkami z granátového jablka a pekanovými orechami.

10 vecí, ktorých by sme sa mali v lete vyvarovať

Jahodové nanuky

Ingrediencie:

2 banány

1 hrnček jahôd

1 plechovka kokosového mlieka

zopár lístkov čerstvej mäty

Postup:

  1. Všetky uvedené ingrediencie rozmixujeme do hladka.
  2. Nalejeme do formy na nanuky a dáme cez noc zamraziť do mrazničky.

 

Obrázky sú ilustračné.

Zdieľať článok:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články