Komu z nás sa chce v lete variť a potiť sa nad hrncami, nech zodvihne ruku. Presne tak! Sme na tom rovnako. Tiež najradšej len niečo nakrájame a esteticky naservírujeme na tanier. Občas si však aj letné obedy a večere vyžadujú tepelne upravené jedlo, a tak sme pre vás pripravili zoznam receptov, vrátane zdravých raňajok aj sladkej bodky na záver, pri ktorých nestrávite v kuchyni viac než zopár minút. Výsledkom tak bude ultra rýchlo pripravené zdravé, no najmä chutné letné jedlo.
Raňajková smoothie bowl
Ingrediencie:
1 banán
½ hrnčeka ananásu a manga, na kocky
zopár kociek ľadu
2 PL gréckeho jogurtu alebo skyra
1 PL limetovej šťavy
kokosové mlieko z tetrapacku – podľa potreby
1 PL kokosových lupienkov
Postup:
- Všetko okrem kokosových lupienkov vložte do mixéra.
- Postupne podľa potreby a želanej hustoty prilievajte mlieko.
- Prelejte do misky a ozdobte kokosovými lupienkami.
Ryžové rezance s krevetami
Ingrediencie:
1 balenie ryžových rezancov
1 PL olivového oleja
2 jarné cibuľky – nakrájané nadrobno
2 strúčiky cesnaku – prelisované
1 čili paprička – nasekaná
1 limetka – kôra aj šťava
1 balenie mrazených mini kreviet lúpaných
1 cuketa – nakrájaná špiralizérom na rezance
petržlenová vňať – nasekaná
soľ, korenie
Postup:
- Rezance uvaríme podľa návodu a dáme bokom.
- Na rozohriatom olivovom oleji speníme cibuľku, pridáme cesnak a čili papričku. Zarestujeme a podlejeme troškou vody.
- Pridáme krevety, nastrúhanú kôru aj šťavu z limetky. Posolíme, okoreníme.
- Pridáme cuketu, chvíľu podusíme a odstavíme.
- Podávame s rezancami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme dochutiť strúhaným parmezánom.
Konferencia Pre zdravie ženy v Bratislave 2021 – ONLINE PRENOS (LIVE STREAM)
Grilované kuracie prsia so salsou
Ingrediencie:
4 vykostené kuracie prsia
1 zrelé avokádo
1 broskyňa, ošúpaná a vykôstkovaná
3 veľké paradajky, na kocky
1 kapia, na kocky
1 červená cibuľa, nadrobno
1 hrsť čerstvej bazalky, nasekaná
1 PL limetkovej šťavy
1 PL strúhanej limetovej kôry
1 PL srirarcha omáčky
soľ, korenie
Postup:
- Kuracie prsia posolíme, okoreníme a opečieme na grile. Pozor, aby sme ich príliš nevysušili.
- V miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie na salsu.
- Na tanier servírujeme grilované kuracie prsia s kôpkami salsy.
Pomarančový šalát s kuskusom
Ingrediencie:
1 hrnček celozrnného kuskusu
2 jarné cibuľky
1 plechovka cíceru alebo červenej fazule – scedené a prepláchnuté
2 pomaranče – očistené a rozobraté na mesiačiky
2 hrnčeky mladých špenátových listov, čerstvých
1 balenie balkánskeho syra – rozdrobený
1 hrsť pekanových orechov – nasekané
1 granátové jablko – zrniečka (nemusí byť)
Na zálievku:
¼ hrnčeka olivového oleja
½ citróna – šťava
3 PL ume octu
1 ČL medu
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Kuskus uvaríme podľa návodu.
- Všetky ostatné ingrediencie okrem orechov zmiešame v mise. Primiešame kuskus.
- Do uzatvárateľného pohárika pridáme všetky ingrediencie na zálievku a trepaním premiešame.
- Šalát navrstvíme na taniere, prelejeme zálievkou a môžeme ozdobiť zrniečkami z granátového jablka a pekanovými orechami.
Jahodové nanuky
Ingrediencie:
2 banány
1 hrnček jahôd
1 plechovka kokosového mlieka
zopár lístkov čerstvej mäty
Postup:
- Všetky uvedené ingrediencie rozmixujeme do hladka.
- Nalejeme do formy na nanuky a dáme cez noc zamraziť do mrazničky.
Obrázky sú ilustračné.