Náš imunitný systém je tvorený komplexnou sieťou buniek, ktoré pomáhajú chrániť naše telo pred škodlivými toxínmi a infekciami. Pridanie potravín posilňujúcich imunitu do jedálnička je prirodzený a zdravý spôsob, ako posilniť svoj imunitný systém. Polievka je rýchle a praktické jedlo, do ktorého môžeme schovať všetky nutričné látky potrebné pre zdravé fungovanie organizmu a to ako pre dospelých tak aj pre deti. Keďže polievka je jedlo varené v jednom hrnci, všetky živiny sa v ňom zachovajú. Ak do nej dáte napríklad sladký zemiak, brokolicu, listovú a koreňovú zeleninu, bylinky a ochutíte ju koreninami, na stole tak budete mať skutočné bohatstvo plné vitamínov. Nehovoriac o tom, že mnohé polievky a vývary sú známe svojou schopnosťou postaviť nás na nohy v čase vírusových ochorení.
Upokojujúca cícerová polievka
Pre vegánov tu máme alternatívu kuracieho vývaru s upokojujúcimi a liečivými účinkami, ktorý budete mať hotový do pol hodinky. Doprajte si ho kedykoľvek sa nebudete cítiť dobre alebo ako prevenciu či jedlo na zahriatie.
Ingrediencie:
1 cibuľa
1 stonka zeleru
2 mrkvy
3 strúčiky cesnaku
2 zemiaky
1 konzerva sterilizovaného cíceru
(alebo 1 hrnček vareného)
4 hrnčeky zeleninového vývaru
2 hrnčeky vody
Soľ, korenie
1 zväzok tymianu a petržlenu
bezvaječné cestoviny
Postup:
- Na oleji orestujte cibuľku nakrájanú nadrobno. Pridajte nakrájanú zeleninu a krátko zarestujte.
- Pridajte koreniny, tymian, vývar a vodu. Nechajte zovrieť.
- Stíšte intenzitu a na miernej teplote varte približne 20 minút.
- Na záver pridajte cícer a nasekanú petržlenovú vňať.
- Servírujte s vyvarenými cestovinami.
Minestrone
Skutočne polievka bohatá na prakticky akúkoľvek zeleninu doma nájdete.
Ingrediencie:
1 menšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 mrvy
1 stonka zeleru
1 mladá cuketa
1 hrsť zelených fazuľových strukov
1 hrsť špenátových listov
1 sterilizované paradajky
1 PL ryžovej múky
1 hrnček predvarenej bielej fazule
1,5-2 2 L zeleninového vývaru
soľ, korenie, provensálske bylinky
mletá rasca
1 hrsť čerstvej bazalky
parmezán alebo lahôdkové droždie
Postup:
- Na oleji orestujte cibuľku, cesnak a podlejte troškou vody.
- Pridajte nakrájanú zeleninu, okrem špenátových listov a krátko zarestujte.
- Zahustite ryžovou múkou a zalejte vývarom. Priveďte do varu.
- Keď sa polievka začne variť, znížte intenzitu a varte cca 15 minút.
- Na záver pridajte špenát.
- Servírujte s parmezánom alebo lahôdkovým droždím.
Krémová brokolicová
Bezlepková a bezlaktózová verzia brokolicovej polievky vás zahreje a upokojí. Zahreje vás po upršanom jesennom dni a dodá vám všetky potrebné živiny
Ingrediencie:
1 hlávka brokolice
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 zemiaky
½ hrnčeka uvarenej ryže
3 hrnčeky zeleninového vývaru
1 hrnček rastlinného mlieka
soľ, korenie, mletá rasca, čili
sušené bylinky (bazalka, tymian, oregano)
lahôdkové droždie
Postup:
- Brokolicu rozoberte na ružičky. Stonky orežte.
- Na oleji orestujte cibuľu a prelisovaný cesnak.
- Pridajte brokolicu, zemiaky na kocky a zalejte vývarom.
- Posoľte, pridajte korenie a bylinky. Priveďte do varu.
- Znížte intenzitu a povarte do zmäknutia brokolice a zemiakov.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom.
- Prilejte rastlinné mlieko, priveďte do varu a ihneď odstavte.
- Servírujte s lahôdkovým droždím.
Podeľte sa s nami o recept na svoju verziu zdravej polievky.
Zdroj obrázkov: Freepik