V dnešnej dobe poznáme horkú chuť predovšetkým vďaka špeciálnym druhom liehovín alebo horkých likérov. Niektorí z nás si túto chuť zvyknú dopriať v zelenine, napríklad čakanke, ktorú zháňajú hlavne na trhoviskách, pretože v oddelení čerstvých potravín v blízkom supermarkete zeleninu tohto duhu moc nenájdeme. Záujem o horké látky, takzvané horčiny, a ich všestranné účinky sú v našej ľudskej histórii veľmi hlboko zakorenené predovšetkým vo vzťahu k nášmu zdraviu. A to i napriek tomu, že v živote mnohých ľudí nehrajú dnes už takmer žiadnu úlohu. Súčasne ale stále viac ľudí trpí najrôznejšími zdravotnými ťažkosťami. Aj to je dôvod, prečo by sme radi priviedli horké látky naspäť do našej stravy. Sme totiž presvedčení o ich skrytej sile, ktorá na naše zdravie pôsobí komplexne.
Čo sú horčiny?
Ako horké látky – horčiny sa označujú chemické zlúčeniny vyznačujúce sa horkou chuťou. A práve táto horká chuť je spoločnou vlastnosťou všetkých takých substancií. I keď, čo sa sekundárnych metabolitov rastlín týka, neexistuje z chemického hľadiska žiadna ucelená skupina horkých látok. Napriek tomu sa dá odmerať a následne stanoviť rozdielna sila horkosti jednotlivých rastlín obsahujúcich horčiny. Táto „hodnota horkosti“ sa určuje z jedného gramu horčín, ktoré sa zmiešajú s vodou a následne sa zriedia toľkokrát, pokiaľ výsledná substancia stále ešte nejaké horčiny obsahuje.
Prečo nie je o horčinách príliš počuť?
V dôsledku stále častejšieho priemyselného spracovávania potravín a výroby hotových jedál z našej stravy horká chuť úplne vymizla. Primárne horké potraviny, napríklad šalát rukola, už dávno nechutia tak horko, pretože z nich boli horčiny odstránené. Jeden z našich základných zmyslov, chuť, tak už dávno nie je vo svojom pôvodnom stave, ale je doslova manipulovaný premršteným obsahom cukru, soli a zvýrazňovačov chuti v potravinách.
Naše chuťové poháriky už tak nie sú na horkú chuť zvyknuté, aj keď je jednou z piatich základných chutí, ktoré náš jazyk môže vnímať a rozlíšiť. Schopnosť rozlíšiť každú túto našu základnú chuť existuje práve vďaka chuťovým pohárikom, pre ktoré je dotyk jazykom tým stimulom a podnetom. Na jeho základe je pomocou nervov do mozgu odoslaná dôležitá informácia o jednotlivej chuti. Premrštená ponuka sladkej a slanej chuti v dnešnej strave má za následok, že omnoho radšej dávame prednosť iným chutiam, na ktoré sme si už zvykli, než horkej chuti.
Sila horčín
Zázračná prírodná sila horkých látok sa však využíva už po stáročia, a to pre ich rozmanité účinky na naše zdravie. Ako pre bylinkárku Hildegardu z Bingenu, tak aj v ajurvéde alebo tradičnej čínskej medicíne hrajú horké látky dôležitú rolu a sú ich neodmysliteľnou súčasťou.
Aby sme znovu dosiahli rovnováhu v našej strave, je celkom logickým krokom jej doplnenie o horčiny, pretože už dávno neplatí, že by sme ich automaticky konzumovali v horkej zelenine alebo bylinkách. A i keď sa snažíme a do svojej stravy horké potraviny zaraďujeme, tie už aj tak dávno neobsahujú pôvodné množstvo horčín. A pritom sila horkých látok môže celkom prirodzeným spôsobom pozitívne ovplyvniť naše zdravie a pomôcť nám cítiť sa dobre. Preto by mali byť horké látky v našom živote znova využívané.
Horké ako lepší variant
V súčasnej dobe z piatich základných ľudských chutí poznáme predovšetkým sladkú, slanú a takzvanú chuť umami (táto chuť bola objavená relatívne nedávno a je odvodená od kyseliny glutámovej), a to hlavne kvôli nadmernému používaniu zvýrazňovačov chuti v potravinách. Preto prvou reakciou, keď zjeme niečo horké, je najčastejšie odpor a odmietnutie. Súčasne sa ale hovorí, že čím väčší odpor, tým viac naše telo horké látky potrebuje, pretože si už od nich úplne odvyklo. Avšak hneď po prvom kontakte jazyka s horkými látkami to ide spravidla veľmi rýchlo a naše telo si opäť spomenie.
Dať si niečo horké po jedle sa tak celkom rýchlo stane lahodnejším a prirodzenejším variantom tradičnej „sladkej bodky“. A je to taktiež celkom prirodzený protipól sladkej chuti medzi hlavnými jedlami, keď po obede začneme mať chuť na niečo sladké a radi by sme si dali ešte niečo pod zub. Už jedna dávka horkých kvapiek BitterLiebe má spravidla významné účinky.
Potrebujete viac horkej chuti!
To, že horké látky sú pre náš organizmus dôležité, vedeli naši predkovia už pred mnohými stáročiami. Počnúc Hippokratom (460 – 370 pr.n.l.), ktorý už vtedy na zdravotné ťažkosti odporúčal používať horké byliny, až po skvelú bylinkárku Hildegardu z Bingenu.
Čím horkejšie sa nám jedlo či bylina zdá, tým viac nám naše telo signalizuje, že potrebujeme konzumovať aj horké látky. Akonáhle ich však začneme jesť pravidelne, veľmi rýchlo si na ne zvykneme a neskôr sami poznáme, že sa cítime omnoho lepšie.
Nechajte sa preto aj vy nadchnúť zázračnou silou zo samotnej prírody, silou horčín a umožnite im, aby pozdvihli váš pocit celkovej pohody – že sa proste cítite dobre. Pre tento účel sme vyvinuli tri základné produkty značky BitterLiebe, ktoré sa úplne skvelo dopĺňajú:
- kvapky BitterLiebe, ktoré si nakvapkáte priamo na jazyk,
- lahodný čaj pre zimné večery aj letné dni a
- prášok s horčinami, ktorý si pridáte do jedla behom varenia.
Znie to dobre? Tak dobre – pretože to aj také je! Objavte teda silu horkých látok aj vy!
Obrázky zdroj: BitterLiebe