Jesenné počasie môže byť zradné pre naše zdravie: Ako sa chrániť?

S príchodom jesene prichádzajú aj zmeny v počasí, ktoré môžu mať negatívny vplyv na naše zdravie. Chladnejšie dni, častejšie dažde a vlhkejšie prostredie sú typickými znakmi tohto ročného obdobia. Zároveň sa mení aj dynamika teploty medzi dňom a nocou, čo nás môže ľahko nachytať nepripravených. Prečo je teda jesenné počasie zradné a ako sa môžeme účinne brániť pred jeho nástrahami?

Zrádne výkyvy teplôt

Počas jesene môžeme ráno zažiť chladné teploty, ktoré sa cez deň menia na príjemne teplé počasie. Tento teplotný rozdiel však môže oslabiť náš imunitný systém. Stačí, ak sa ráno nevhodne oblečieme a počas dňa nás prekvapí zmena počasia. Chlad môže spôsobiť prechladnutie, bolesť hrdla či nachladnutie. Preto je dôležité vrstvenie oblečenia, aby sme sa mohli prispôsobiť rôznym podmienkam počas celého dňa.

Znížená imunita a respiračné ochorenia

S ochladením a vlhkým počasím dochádza aj k zvýšenému výskytu respiračných ochorení, ako sú prechladnutia, chrípka a kašeľ. Jesenné obdobie je navyše obdobím, kedy trávime viac času v uzavretých priestoroch, kde sa ľahšie šíria vírusy. Taktiež, nedostatok slnečného žiarenia a častejšie dažde môžu spôsobiť pokles vitamínu D, čo oslabuje imunitný systém.

Vplyv vlhkosti na kĺby a svaly

Zvýšená vlhkosť vzduchu, typická pre jesenné obdobie, môže nepriaznivo pôsobiť na ľudí s problémami kĺbov a svalov. Bolesť kĺbov môže byť v chladných a vlhkých dňoch intenzívnejšia, čo ovplyvňuje kvalitu života, najmä u starších ľudí a tých, ktorí trpia artritídou. Je preto dôležité sa hýbať, cvičiť a udržiavať telo v pohybe, aj keď je vonku chladnejšie.

Ako sa chrániť?

  1. Vrstvené oblečenie – ako už bolo spomenuté, dôležité je správne sa obliecť. Vrstvenie umožňuje ľahké prispôsobenie teplotným zmenám.
  2. Dostatok vitamínov – zabezpečte si dostatok vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém. Taktiež nezabúdajte na doplnky s vitamínom D, najmä počas dní, keď je menej slnka.
  3. Zdravý životný štýl – pravidelné cvičenie, dostatok spánku a vyvážená strava pomáhajú udržiavať telo silné a odolné voči infekciám.
  4. Hydratácia – aj keď sa už toľko nepotíme ako v lete, hydratácia zostáva dôležitá. Dostatočný prísun tekutín pomáha udržať správne fungovanie tela.
  5. Sledujte aktuálné správy aby ste boli v obraze.
  6. Vyhýbanie sa prechladnutiu – v prípade vlhkého a veterného počasia nezabúdajte na ochranu krku a hlavy, aby ste predišli prechladnutiu.

Jesenné počasie môže byť krásne, no je dôležité nepodceniť jeho vplyv na naše zdravie. Prevencia a správna starostlivosť o seba sú kľúčom k tomu, aby sme si jeseň užili v plnom zdraví.

Zdroj obrázka: Aitor / stock.adobe.com

Zdieľať článok:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články