Ničí vám život a telo? Ako bojovať s histamínovou intoleranciou

Histamínová intolerancia (HIT) je pomerne málo diskutovaná, ale o to nepríjemnejšia zdravotná komplikácia, ktorá dokáže výrazne ovplyvniť kvalitu života. Predstavte si, že si dáte pohár vína alebo chutný syr, a namiesto radosti vás o niekoľko minút prepadne veľmi silná migréna, bolesť brucha či vyrážky. Môže to byť signál, že práve histamín, bežne sa vyskytujúca chemická látka v tele či potravinách, vám robí problémy.

Ako proti histamínovej intolerancii bojovať?

Čo je histamín a prečo je problém?

Histamín je látka, ktorú naše telo produkuje prirodzene. Vzniká ako súčasť imunitného systému, keď sa organizmus bráni voči alergénom či zraneniam. Pôsobí ako „strážca“, ktorý naštartuje zápalovú reakciu. Okrem toho sa však nachádza aj v mnohých potravinách, predovšetkým v tých fermentovaných alebo dlho zrejúcich.

Nepríjemná histamínová intolerancia však nie je alergiou v pravom zmysle slova. Problém nastáva, keď telo nie je schopné histamín odbúravať. Za túto funkciu je zodpovedný enzým diaminooxidáza (DAO), ktorého, ak máme málo alebo nefunguje správne, histamín sa hromadí a vyvoláva nežiaduce príznaky. V niektorých prípadoch môže dôjsť k tomu, že sa po konzumácii určitých potravín v tele navýši natoľko, že vyvolá príznaky podobné alergii.

Príznaky, ktoré nepotešia

HIT je známa svojou rozmanitosťou príznakov, ktoré často mätú aj samotných lekárov. Môžu sa objaviť bolesti hlavy, zažívacie ťažkosti, nevoľnosť, žihľavka, návaly tepla, opuchy a dokonca aj problémy s dýchaním. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o úplne nesúvisiace zdravotné komplikácie, no príčina môže byť spoločná: nadmerné množstvo histamínu.

Diagnostika: Je to skutočne HIT?

Histamínovú intoleranciu nie je ľahké diagnostikovať. Najpresnejšou metódou je meranie hladiny DAO v krvi, no aj táto metóda nemusí byť vždy na 100 % spoľahlivá. Ďalšou možnosťou je eliminácia potravín s vysokým obsahom histamínu a sledovanie, či sa príznaky zmiernia. Táto diéta sa však môže ukázať ako zložitá, keďže histamín sa nachádza v mnohých obľúbených potravinách, ako sú paradajky, avokádo, špenát, víno, syry a údeniny. Je to ako snaha o „život bez radostí“.

Ako sa brániť?

Ak vám bola intolerancia diagnostikovaná, prvým krokom je zmena stravovania. Eliminácia alebo aspoň výrazné obmedzenie potravín s vysokým obsahom histamínu je kľúčové. Našťastie existuje množstvo alternatív, ktoré sú bezpečné – čerstvé ovocie (okrem citrusov), zelenina (bez rajčín a špenátu), chutná bezkofeínová káva a mäso, ktoré nie je fermentované alebo konzervované.

Okrem stravy vám môže pomôcť aj doplnenie enzýmu DAO vo forme výživových doplnkov. Štúdie ukazujú, že užívanie DAO enzýmu pred jedlom môže znížiť príznaky HIT tým, že urýchli rozklad histamínu v tele. Avšak, podobne ako pri iných výživových doplnkoch, ich účinnosť sa môže medzi jednotlivcami líšiť.

Histamínová intolerancia je nepríjemné ochorenie, ktoré trápi približne 1 % populácie, pričom ženy sú postihnuté častejšie než muži. Dôvodom môžu byť hormonálne výkyvy, ktoré ovplyvňujú produkciu DAO. Navyše, výskum naznačuje, že genetické faktory môžu zohrávať významnú úlohu v predispozícii k HIT.

Rovnako sa ukazuje, že stres môže zhoršiť jej symptómy, takže ani krátky kúpeľný pobyt by vám nemal uškodiť! Je však vždy dôležité, aby ste sa pre získanie správnej diagnózy poradili s odborným lekárom, ktorý najlepšie vie, čo vám pomôže.

Zdroj obrázka: Danijela/adobestock.com

Zdieľať článok:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články