Zo všetkých orechových masiel je asi najznámejšie arašidové maslo. Dnes však máme na výber už oveľa viac orechových masiel: mandľové, kešu maslo, pistáciový krém, sezamová pasta alebo ich mixy. Napriek zlej povesti kvôli vysokému obsah tuku, orechové maslá, ak to s nimi nepreženiete, obsahujú zdravé prírodné tuky, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca, znižujú LDL cholesterol a dokonca pomáhajú znižovať riziko cukrovky 2. typu. Poďme sa na zdravotné benefity orechových masiel pozrieť trochu bližšie.
Začalo to arašidovým maslom
Pre svoju popularitu sa arašidové maslo dlhé roky tešilo monopolitnému postaveniu na trhu. V posledných rokoch sa však pulty predajní so zdravou výživou a farmárskych trhov začali priam predbiehať so svojou širokou ponukou orechových masiel. Ľudia s alergiou na arašidy tak konečne majú z čoho vyberať. Práve tento druh alergie je jedným z najzákernejších, pretože vyvoláva náhlu a pomerne agresívnu alergickú reakciu. Nemusí však znamenať, že ak máte alergiu na arašidy, máte automaticky alergiu na všetky druhy orechov. Práve naopak, ak máme byť presní a korektní, musíme vám prezradiť, že arašidy v skutočnosti orechmi vôbec nie sú. Sú plodom rastliny podzemnica olejná pochádzajúcej z Južnej Ameriky. Arašidy, nazývané tiež aj burské oriešky, boli vyšľachtené približne pred 6 tisícmi rokov a v skutočnosti ide, a teraz sa podržte – o strukovinu!
Prečo sú orechové maslá také zdravé?
Skôr, ako sa pustíte do ochutnávania ďalších druhov orechových masiel a patríte k alergikom na arašidy, poproste svojho alergológa o testy na ostatné druhy orechov. V prípade, že bude vzduch čistý, môžete sa smelo pustiť do ochutnávania. Orechové maslá totiž obsahujú veľké množstvo nutričných látok, presnejšie:
- Bielkoviny;
- zdravé tuky;
- vlákninu;
- vitamíny a minerály;
- fytochemikálie.
Niektoré štúdie dokonca ukázali, že pravidelná mierna konzumácia orechového masla prispieva k vyrovnanej hladine cholesterolu.
Arašidové maslo
Arašidové maslo poskytuje nášmu telu niekoľko kľúčových živín: vápnik, horčík, zinok, železo a zároveň slúži ako zdravý zdroj bielkovín a tukov. Má najväčšie zastúpenie bielkovín spomedzi všetkých orechových masiel (1 polievková lyžica arašidového masla obsahuje približne 3-4 gramy bielkovín). Avšak v porovnaní s inými orechovými maslami má arašidové maslo najnižšie množstvo výživných vitamínov a minerálov.
Mandľové maslo
Druhé najpopulárnejšie orechové maslo, hneď po arašidovom, je skvelým zdrojom vitamínu B nazývaným tiež biotín. Táto živina je životne dôležitá, aby pomohla nášmu telu spracovať skonzumovaný tuk, cukor a bielkoviny. Pomáha tiež udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a zdravú pokožku.
Kešu maslo
Kešu orechy rastú na strome v tropickej Brazílii, ktorý je známy pod názvom obličkovec západný. Tieto orechy, ako aj mandle, sú ďalšími kandidátmi na orechy v maskovaní. Podľa správnosti sa totiž za orech považuje len plod, ktorý je chránený škrupinou a preto ako arašidy, tak ani mandle či kešu v pravom botanickom slova zmysle orechmi nie sú. Nám to však vôbec nevadí, pretože kešu sú tiež nesmierne zdravé. Sú skvelým zdrojom medi, ktorú naše telo potrebuje na výživu tkanív, krvi a produkovanie životnej energie. Môže mať tiež antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunky pred poškodením.
Maslo z vlašských orechov
Toto maslo má zemitú, maslovú chuť. Nutričnou hodnotou je veľmi podobné arašidovému maslu s tým rozdielom, že obsahuje najväčšie množstvo omega-3 mastných kyselín, konkrétne kyseliny alfa-linolénovej (ALA) a polyfenolov. V skutočnosti sú vlašské orechy najbohatším rastlinným zdrojom omega-3. Keďže práve tieto kyseliny majú protizápalové účinky, môžu pomôcť zlepšiť artritídu a ďalšie autoimunitné ochorenia. Na trhu toto maslo nie je také populárne ako ostatné druhy orechových masiel, no ľahko si ho môžete vyrobiť aj doma. Stačia vám na to orechy z dobrého zdroja a super výkonný mixér.
Tahini
V prípade tahini nejde o orechové maslo. Tahini je pasta vyrobená zo sezamových semienok a je základom mnohých kuchýň, najmä v Stredomorí, na Strednom východe a v Severnej Afrike. Je redšia ako orechové maslá a používa sa na prípravu rôznych omáčok a dipov (napríklad hummus), ale aj do kaše či na prípravu vegánskych a raw dezertov. Tahini obsahuje viac bielkovín ako mlieko a väčšina orechov. Je bohatým zdrojom vitamínov B, ktoré posilňujú funkciu mozgu, vitamínu E, ktorý chráni pred srdcovými chorobami a mozgovou príhodou, a dôležitých minerálov, akými sú horčík, železo a vápnik.
Čítajte etiketu
Zatiaľ čo niektoré značky vyrábajú svoje orechové maslá výlučne z pomletých orechov, a tak by to malo byť, iné schovajú do svojich produktov tváriacich sa ako orechové maslo aj cukor, soľ či dokonca palmový tuk! Preto vždy čítajte etiketu a radšej si priplaťte za kvalitu, ako by ste mali konzumovať nezdravú náhradu.
Koľko by sme ho mali zjesť denne?
Faktom zostáva, že orechové maslo je pomerne kalorické a preto si treba dávať pozor, aby ste dennú dávku neprekračovali. Výživoví poradcovia odporúčajú nie viac ako 1 čajovú lyžičku orechového masla denne. Konzumovať ich môžete pridaním do raňajkovej kaše, natrieť na hrianku alebo knäckebröd a obložiť prípadne kolieskami banánu či v podobe raw sladkostí.
Skladovanie
Orechy sú veľmi citlivé na skladovanie. Mali by ste ich skladovať na suchom a tmavom mieste, alebo v mrazničke. Len tak predídete tvorbe plesní, ktorá je v prípade orechov mimoriadne nebezpečná (pleseň vytvára aflatoxín, ktorý môže byť príčinou rakoviny pečene). Všetky scvrknuté a plesňou napadnuté orechy bez váhania vyhoďte.
Ktoré orechové maslo používate vo svojej kuchyni najviac?
Obrázky zdroj: Pexels