Ktoré oblečenie je vhodné do práčky a kedy sa obrátiť na čistiareň?

Pri praní existuje veľa pravidiel, ktoré určujú čo robiť a čo nerobiť. Už sa vám niekedy stalo, že ste nechtiac zmiešali tmavé prádlo so svetlým, zabudli ste vreckovku v nohaviciach, alebo sa vám zrazil sveter? Všetci sme to zažili. Keď však príde na rozhodovanie medzi práčkou a čistiarňou, nie všetci vedia, ktorú možnosť zvoliť. Zistite aký typ odevu patrí k profesionálovi a kedy na pranie postačí domáci spotrebič.

Odev vhodný do čistiarne

V prvom rade by bolo dobré vysvetliť, v čom spočíva podstata čistiarne odevov. Ide zariadenie, v ktorom nastáva proces chemického čistenia bez použitia vody, zato s prítomnosťou chemických rozpúšťadiel. Do čistiarne môžete zaniesť niekoľko typov odevu. Patrí sem napríklad oblečenie z hodvábu. Hoci niektoré druhy hodvábu je možné prať v ruke, nie je to vždy najbezpečnejšia možnosť. Ak chcete, aby vám stopercentný hodváb vydržal veľmi dlhú dobu, potom je čistiareň tou najlepšou voľbou. Odborná starostlivosť o túto látku zaistí, aby hodváb nestratil farbu ani lesk.

Ak do čistiarne zanesiete oblečenie z kože, chemické čistenie mu vráti život a odstráni všetky škvrny bez toho, aby sa koža scvrkla alebo popraskala. Aj semiš je ideálnym adeptom na chemický proces údržby. Za normálnych okolností je semiš ľahko náchylný už len na dážď alebo sneženie – preto na jeho umývanie nemôžete použiť vodu. Suchý spôsob odstraňovania nečistôt je tak vo výsledku jedna z mála metód na údržbu semišu. Pokiaľ ide o ľan, väčšina ľudí volí možnosť ručného umývania, hoci pre zachovanie kvality ľanu je najlepšie chemické čistenie.

Odev vhodný do práčky

Súčasné technológie sa zameriavajú na čo možno najväčší komfort svojich zákazníkov. Výsledkom sú moderné práčky s multifunkčnými vlastnosťami. Vďaka šikovným funkciám viete kontrolovať stav práčky prostredníctvom mobilnej aplikácie, po ukončení prania nastaviť predžehlenie, či aktivovať ľubovoľný program, ktorý daná práčka ponúka. Aký druh odevu je však vhodný na čistenie v práčke?

Jednou z najbežnejších textílií, využívaných na výrobu oblečenia je bavlna. Bavlna nepotrebuje chemické čistenie a jednoducho sa dá oprať v práčke. Ak práčka poskytuje funkciu sušenia, pri bavlne sa ju nemusíte báť vyskúšať. Do práčky je zároveň vhodný polyester a iné syntetické materiály.  Zmesi vyrobené z týchto materiálov, ako napríklad kombinácia bavlny a polyesteru alebo vlny a nylonu možno tiež vložiť do práčky.

Odev vhodný na ručné pranie

Vo svete oblečenia existuje aj akási stredná kategória, ktorá nie je určená na chemické čistenie, avšak kvôli jej zloženiu je niekedy riskantné aj pranie v práčke. V tomto prípade je najideálnejšie umývanie v rukách, aby nedošlo k prípadnému znehodnoteniu. Pokiaľ ide o vlnu, začiatočníkom odporúčame zveriť ich oblečenie do rúk osoby, ktorá vie ako nastaviť v práčke správny program bez toho, aby sa vlnený sveter, čiapka, či rukavice scvrkli. Ak chcete ísť na istotu, vlnu radšej operte v rukách.

Kašmír je elegantná látka jemná na dotyk, ktorá ale pri prudkých zmenách teploty môže narušiť svoj tvar, zraziť sa, alebo splstnatieť. Z tohto dôvodu by práčky mali mať nastavený program na teplotu do dvadsiatich stupňov. Najbezpečnejšia voľba čistenia je však ručné pranie bez žmýkania v rukách. Medzi ďalšie látky, vhodné na pranie v rukách sa zaraďuje:

  • Satén – elegantná, lesklá tkanina vysokej kvality
  • Šifón – jemná, priesvitná, prírodná tkanina
  • Viskóza – tkanina vyrobená z regenerovanej celulózy
  • Špecifické druhy čipky a ďalšie tkaniny

Zdroj obrázku: New Africa / Shutterstock.com

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články