5 druhov potravín, ktoré vám uberajú energiu

Všimli ste si, že niekedy sršíte energiou tak, že by ste z nej mohli aj rozdávať a inokedy sa ledva vlečiete z nohy na nohu napriek tomu, že ste sa v noci výborne vyspali? Možno ste to zatiaľ neodpozorovali, no to čo zjete vo veľkej miere prispieva k tomu, ako sa počas dňa cítite. Niektoré z vašich obľúbených jedál vám môžu ukrajovať zo životnej energie bez toho, aby ste si to vôbec uvedomovali. Pozorne si prečítajte zoznam piatich jedál, ktoré vám vďaka svojmu obsahu energiu skôr uberú, než pridajú. Spoznávate medzi nimi niektoré svoje, obľúbené?

Woman coffee photo created by jcomp – www.freepik.com

Jednoduché cukry

Zatiaľ čo poctivo varená obilninová kaša alebo ovsené vločky s orieškami, jogurtom a ovocím sú skvelou ukážkou zdravých raňajok, priemyselne spracované cereálie plné cukru na vašom tanieri nemajú čo robiť. A nielen to. Bagety, rožky a chlieb z bielej múky, zemiaky, pšeničné tortily, biele cestoviny a biela ryža obsahujú jednoduché sacharidy, vďaka ktorým váš krvný cukor rýchlo a prudko vyskočí hore a následne rovnako rýchlo klesne. Výsledkom pričastej konzumácie jednoduchých sacharidov je každodenná únava. Je to preto, že nášmu tráviacemu traktu a celému organizmu dávame celkom slušne zabrať.

Namiesto produktov z bielej múky a priemyselne spracovaných cukroviniek či cereálií by ste mali dať prednosť komplexným sacharidom. Patrí medzi ne celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné tortily, ryža natural, rôzne druhy obilnín, strukoviny a podobne. Ideálne je, ak ich budete vyvažovať s bielkovinami a zdravými tukmi.

TIP na zdravé jedlo: kváskový celozrnný chlieb s avokádom, vajcom, prípadne plátkami lososa a čerstvou zeleninou.

Fresh juice photo created by wirestock – www.freepik.com

Sladké nápoje

Tvária sa ako čerstvo odstredená ovocná šťava, v skutočnosti však ide o džús vyrobený z ovocného koncentrátu s pridaným cukrom alebo umelými sladidlami. Ak si každé ráno doprajete pohár takto upraveného pomarančového džúsu, výsledný efekt bude rovnaký, ako pri spomínaných jednoduchých cukroch: prudký nárast a vzápätí náhly pokles energie.

TIP na zdravý nápoj: čistá voda ochutená bylinkami, prípadne kvapkou citróna. Z bylín vám skvelú službu urobí mäta alebo medovka. Efektným tipom sú tiež kocky ľadu, ktoré ste zamrazili spolu s bobuľovým ovocím. A čo sa týka pomarančovej šťavy, najlepšie bude, ak si ju pripravíte sami doma čerstvú tak, že si odštavíte pomaranče alebo ich rovno zjete celé 🙂

Čo je to FODMAP v potravinách a prečo niekomu spôsobuje tráviace ťažkosti?

Káva a energetické nápoje

Nedá sa poprieť, že kofeín v káve a energetických nápojoch vám môže krátkodobo dodať energiu, no samozrejme, po chvíli opäť pocítite podobný energetický pád ako pri jednoduchých cukroch. Pri niekoľkých hrnčekoch kávy sa budete po celý deň cítiť ako na energetickej hojdačke. Výrobcovia energetických nápojov zahŕňajú do svojich prípravkov zmes stimulujúcich zložiek, akými sú ženšen a ginkgo biloba a poriadnu nálož cukru alebo náhradných sladidiel. Spolu s obsahom kofeínu ide naozaj o ukážkovú umelú spŕšku energie.

Tip na zdravú alternatívu: zelený čaj, herba maté, kvalitný čierny čaj. Ak sa neviete vzdať kávy pre jej chuť a istý rituál, ktorý vám tento nápoj poskytuje, presedlajte na jeho bezkofeínovú verziu.

Chicken steak photo created by timolina – www.freepik.com

Alkohol

Mnohí ľudia si dajú večer pred spaním pohár vína alebo pohárik niečoho ostrejšieho a berú to ako prostriedok na zmiernenie stresu po celom dni v práci alebo dokonca liek na spanie. Neuvedomujú si, že akákoľvek forma alkoholu môže spôsobiť, že ich spánok bude plytký a prerušovaný, výsledkom čoho je ranný pocit únavy a problém vstať z postele. Deje sa tak najmä preto, že alkohol sa počas noci metabolizuje v pečeni, jeho obsah postupne klesá a náš organizmus namiesto toho, aby oddychoval, musí podávať celkom slušný výkon.

Tip na nealko nápoj pred spaním: hrnček teplého čaju s medom.

Zoznam potravín, ktoré vám môžu pomôcť zmierniť úzkosť

Mastné a vyprážané jedlá

Vyprážané pokrmy a jedlá rýchleho občerstvenia odčerpávajú energiu, pretože majú vysoký obsah tuku, nízky obsah vlákniny a málo vitamínov, minerálov a iných základných živín. Tieto faktory spomaľujú trávenie a tým pádom sa živiny z iných jedál dostávajú do krvného obehu pomalšie. Konzumácia príliš veľkého objemu mastných jedál môže tiež spôsobiť, že sa budete cítiť prejedení a spomalení, čo vo veľkej miere ovplyvní váš výkon.

TIP: zdravé recepty nájdete napríklad aj TU.

Ako naštartovať metabolizmus a začať s chudnutím

Potraviny dodávajúce energiu

Obmedzte konzumáciu spomínaných potravín a namiesto nich zaraďte do svojho každodenného jedálnička potraviny z nasledujúceho zoznamu:

  • Vajcia,
  • čerstvé ovocie a zeleninu,
  • orechy a semienka,
  • rastlinné oleje ako zálievka na šalát namiesto majonézy,
  • avokádo,
  • losos alebo tuniak,
  • dostatok strukovín,
  • celozrnné potraviny,
  • rôzne druhy vločiek a obilnín.

Obrázky zdroj: Freepik

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články