Prečo sa nám počas spánku snívajú sny?

Určite ste už niekedy lietali. Teda, aspoň v spánku. Dostali ste sa v noci na nezvyčajné miesta, stretli tam zvláštnych ľudí a vôbec. Počas života sa človeku prisnije veľa nezmyslov, nad ktorými ráno, po zobudení, len krúti hlavou. Čo sa v skutočnosti deje za našimi zatvorenými viečkami? Prečo sa nám počas spánku snívajú sny?

Woman nature photo created by freepic.diller – www.freepik.com

Na túto otázku zatiaľ ešte nikto nenašiel pravdivú a spoľahlivú odpoveď. Spánkové výskumy zatiaľ len ukázali to, čo sa počas spánku deje v našom mozgu. Keď spíme, prechádzame štyrmi fázami spánku, ktoré produkujú štyri rôzne úrovne elektrickej aktivity v mozgu a to prevažne v jeho pravej časti. Počas procesu zaspávania sa rýchlo dostaneme z prvej fázy až do štvrtej a tento proces sa v našom mozgu počas noci niekoľkokrát zopakuje.

Osvedčený postup pred spaním: odborníci sa dohodli na šiestich kľúčových krokoch, ako uspať deti

Rýchly pohyb očí – fáza snívania

Sny sa nám snívajú počas ďalšej fázy spánku nazvanej REM – Rapid Eye Movement (rýchly pohyb očí). Táto fáza dostala názov preto, že sa nám počas nej veľmi rýchlo pohybujú oči zo strany na stranu. Mozog počas REM zvláda koordinovať neurologickú aktivitu spolu s telesným odpočinkom, čo by sme mohli pokojne považovať za malý zázrak. Elektrická aktivita meraná v mozgu počas tohto snového stavu spánku je totožná s tým, keď sme bdelí, a preto sa nazýva aj paradoxný spánok. A je to tiež stav, do ktorého sa dostávame počas hypnózy. Zvyšné štyri fázy spánku nám umožňujú prehadzovať sa na posteli a otáčať sa z boka na bok, ale počas REM spánku sú naše svaly paralyzované.

 

Charm photo created by jcomp – www.freepik.com

Akú dlhú časť každej noci presnívame?

Vedeli ste o tom, že snívame len približne štvrtinu noci? Existuje veľa teórií, ktoré vysvetľujú, prečo snívame. Väčšina z nás zažila sny, ktoré nám pomohli preniesť sa cez náročné životné obdobie, ťaživé myšlienky, emócie a životné etapy, vďaka čomu sa v bdelom stave cítime lepšie. To presne hovorí jedna z teórií, že sny sú spôsob, ako resetovať mozog človeka, vyčistiť mozgové dráhy tak, aby na ďalší deň mohol začať (takmer) s čistým štítom.

Akokoľvek to bude znieť, predstavte si REM spánok ako triediacu linku. Počas nej k mozgu prúdi všetko, čo sme za uplynulý deň zažili. Mozog naše jednotlivé zážitky a myšlienky vytriedi a zaradí ich do pomyselných priečinkov. To by mohlo znamenať, že sny nám slúžia na vytvorenie emocionálnej pamäte. Toto zisteni je však v rozpore so skutočnosťou, že bábätká v maternici trávia všetok svoj čas v REM spánku napriek tomu, že ich mozog ešte nemá čo vyhodnocovať a triediť. A ďalšia, zatiaľ nevysvetliteľná záhada je na svete a my sme opäť na začiatku, kedy sa sami seba pýtame: prečo teda vlastne snívame?

Sleeping beauty photo created by pvproductions – www.freepik.com

Záhada, ktorú zatiaľ nik nevyriešil

Nuž, nikto nevie. Na základe skutočnosti, že sny sa snívajú všetkým cicavcom, môže byť snívanie len neurologickou odpoveďou na biochemické zmeny a elektrické impulzy v mozgu. V snoch mozog prepája naše zážitky z minulosti, prítomnosti a budúcnosti; spracováva informácií z prvých dvoch období a pripravuje nás tak na to tretie. Z toho sa dá vyhodnotiť, že sny majú v prvom rade ochrannú úlohu a pripravujú nás čeliť hrozbám, nebezpečenstvám a životným výzvam.

Inšpirácie a tipy, ako používať mobilný telefón čo najbezpečnejšie a s ohľadom na zdravie

Jedno však môžeme tvrdiť s istotou: zdravý spánok v trvaní približne 7-8 hodín je pre človeka nevyhnutným, nech je už úloha snov akákoľvek. Preto ak chcete mať dobrú náladu, podávať skvelé pracovné výkony, byť zdravou ženou, v prítomnosti ktorej sa každý cíti dobre, doprajte si zdravý spánok ako jednu z foriem starostlivosti o seba.

Aký bol váš dosiaľ najzvláštnejší sen?

Obrázky zdroj: Freepik

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články