Ambasádorka konferencie Pre zdravie ženy, Lucia Moncman: Jednoducho som sa prispôsobila a makala ďalej

K športu ju to ťahalo už od detstva. Ako malá sa venovala športovej gymnastike, neskôr 22 rokov aktívne hrávala americký šport softbal, z toho 20 rokov ako reprezentantka SR. Láska k pohybu sa v jej živote pretavila aj do štúdia. Na FTVŠ Univerzity Komenského v Bratislave si vybrala štúdijný odbor kondičné trénerstvo, ktoré v roku 2012 úspešne ukončila. Potom, čo trénovala ľudí so sedavým zamesnaním vo FIT UP-e a pôsobila aj ako osobný tréner, na druhej materskej dovolenke založila FIT MAMA PROJEKT Strollering® , projekt cvičenia pre mamičky s deťmi, ktorému sa venuje dodnes. O tom, čo presne  strollering je, ale aj o svojom živote aktívnej ženy – matky, nám Lucia Moncman, ako jedna z ambasádoriek konferencie Pre zdravie ženy v rozhovore prezradila:

  • Čo je to Strollering ® a akú úlohu hrá v jej živote.
  • Na aký druh športu premieňala nadbytok energie, keď bola malá.
  • Ako sa jej život zmenil po narodení synov.
  • Čo na svojom živote miluje najviac.

Lucia, čo je to Strollering ® a ako ste sa k nemu dostali?

Ide o outdoorové cvičenie na čerstvom vzduchu, ktoré efektívne kombinuje rýchlu športovú chôdzu s kočíkom a kardio – posilňovacími cvikmi, ktoré sú zamerané na precvičenie celého tela, aj na typicky problematické partie žien.

Rovnako, ako celé zameranie konceptu FIT MAMA PROJEKT STROLLERING® , ide o jedinečný druh cvičenia, pri ktorom môže mamička spevňovať celé telo, schudnúť a to všetko za prítomnosti svojho dieťatka v kočíku, alebo ergonosiči, či na odrážadle. Cvičenie je vhodné pre všetky  mamičky po šestonedelí, pri cisárskom reze najskôr po 6 mesiacoch po pôrode, ale aj pre aktívne tehotné mamičky.

Strollering® má aj daľšie výhody. Tým, že maminka so sebou berie svoje bábätko na lekcie, nielenže nemusí zháňať stráženie, ale už od útleho detstva mu ide príkladom.  Deti tak vnímajú, že hýbať sa je prirodzené a že šport patrí medzi každodenné bežné činnosti. Pomáham mamám prežiť materskú dovolenku aktívne a s úsmevom.

Dávam do toho kus seba, svoje skúsenosti z trénerskej praxe a k Strolleringu ® zaraďujem aj prvky funkčného tréningu, cvičenie s vlastnou váhou, kruhové tréningy. Pravidelne sa zúčastňujeme na bežeckých podujatiach a dvakrát do roka organizujem aj fitpobyty pre mamičky a mamičky s deťmi na Donovaloch. Onedlho odchádzame už na 7. ročník a veľmi sa nato všetky tešíme.

K strolleringu som sa dostala pred 4 rokmi, keď mi jedného dňa napadlo, že musia existovať aj iné mamičky, ktoré majú chuť prežiť MD inak – aktívne a s pohybom. Tak som jednoducho do vyhľadávača zadala cvičenie s kočíkom, vyhodilo mi kurz strolleringu, ktorý sa dal absolvovať v ČR. Neváhala som a o dva týžne som sa vrátila domov ako prvá lektorka strolleringu v Bratislave.

Moja práca ma neskutočne baví, napĺňa a beriem ju ako poslanie. Ukazujem a učím ženy a matky ako sa pravidelne hýbať s úsmevom, vybudovať si pozitívny vzťah k cvičeniu a k sebe samej.

Konferencia Pre zdravie ženy v Bratislave 2021

Kto u vás zapálil lásku k športu?

Od mala som bola dieťa plné enrgie, bola som všade, a mojim rodičom nezostávalo nič iné, len ma prihlásiť na nejaký šport, aby vybili moju nekonečnú energiu. Vybrali mi teda športovú gymnastiku. Som im za to veľmi vďačná, pretože práve tu som sa naučila všetky pohybové základy, ktoré mi neskôr otvorili dvere do športového sveta.

Čím by ste boli, keby ste neboli trénerkou? Mali ste plán B?

Plán B som nemala. Ešte pred maturitou som bola po úspešných praktických a písomných skúškach prijatá na FTVŠ UK a neskutočne som sa z toho tešila. Podľa mňa by mal každý človek v živote (aspoň raz) robiť to, čo ho baví. A venovať sa tomu, čo ho naozaj napĺňa. Dať do toho všetko! Mne sa to podarilo a každý deň za to ďakujem.

Aj manžel aktívne športuje? Kde a ako ste sa zoznámili?

Poznáme sa dlho. Naše cesty však dlhšie čakali, kým sa preťali, ale nakoniec sa nám to podarilo.

Aktívne nie, skôr keď si nájde čas popri práci. Radi však chodíme celá rodina na bicykle alebo turistiku, takže som rada, že spoločný čas trávime aj aktívne.

Ambasádorka konferencie Pre zdravie ženy, MUDr. Sandra Plybon, IFMCP: My ženy sa často staráme o druhých a na seba zabúdame

A potom prišli deti… Zmenil sa váš život s ich príchodom?

Starší Šimon (9r.) sa mi narodil dva týždne pred promóciami. Nemala som čas zamýšlať sa veľmi nad materstvom, čo mi to prinesie, čo všetko sa zmení. Mala som 24 rokov a stala som sa mamou. Bola som hodená do vody, tak som plávala. Zobrala som to veľmi športovo. Bola som mladá, mala život pred sebou a dieťa. To moje rovesníčky nepoznali, ale mne to moje plány nijako nenabúralo. Jednoducho som sa prispôsobila a makala ďalej. Dnes som za to veľmi rada. So Šimonkom máme super vzťah a sme nerozlučná dvojka. S príchodom druhého syna Matúša (4r.) som sa len utvrdila v tom, čomu sa chcem naozaj venovať. Ale odtiaľto môj príbeh už poznáte.

Ako dnes vyzerá váš bežný deň?

O 6:00 hod mi zvoní každé ráno budík. Chystám desiatu, raňajky, odveziem chalanov do školy a škôlky. O 9:00 hod mám každý deň skupinové tréningy pre mamičky a mamičky s deťmi, potom pokračujem na osobné tréningy pre mamičky po celej Bratislave. Chodím k nim domov, aby si aj v pohodlí domova mohlli plnohodnotne zacvičiť, kým sa ja povenujem dieťatku. Končím okolo tretej hodiny, vyzdvihnem deti z inštitúcií a pokračujeme na ich športové krúžky. Prídeme domov robíme úlohy, hráme sa alebo ideme do parku. Dvakrát do týždňa mávam ešte večerné skupinové tréningy pre mamičky, ktoré už pracujú. Nenudím sa. Často som v jednom kole, ale fakt ma to takto baví. NAJVIAC!

Máte špeciálne upravenú stravu? Ako vyzerá váš jedálniček?

Momentálne už asi tri roky idem INTERMITTENT FASTING 16:8 / prerušovaný pôst. To znamená, že s jedlom začínam až okolo 11 hodiny, raňajky vynechávam. Jem dokopy 8 hodín a 16 hodín nejem. Cítim sa takto ľahšie, rýchlejšie sa mi spaľuje tuk, podporujem tým prirodzenú detoxikáciu organizmu a zrýchľujem činnosť mozgu. Je to štýl stravovania, ktorý môžete praktizovať dlhodobo, ale nie je určený pre každého. Za pokus to stojí, pokiaľ človek nemá nejaké zdravotné obmedzenia. Telo si tak oddýchne od neustáleho jedenia, viete presne, čo jete a oveľa viac nad tým aj premýśľate. Siaham najmä po kvalitných, výživných potravinách. Samozrejme, v jedle sa nemôžeme neustále len obmedzovať, treba jesť farebne, veľa zeleniny, ovocia a vedieť si aj s mierou dopriať. Pokiaľ je váš denný výdaj vyšší ako príjem, budete sa cítiť zdravšia a hlavne spokojnejšia, bez jojo efektu. Dôležitý je však pravidelný pohyb. Bez neho to jednoducho nejde.

Nie som zástanca nezdravého obmedzovania sa v strave, držania drastických diét, nezmyselných sáčkových jedál a užívania zázračných tabletiek na chudnutie. Jesť treba tak, aby vaše telo dokázalo fungovať, neznamená to však, že ho musíte nonstop jedlom zahlcovať. Zlatá stredná cesta bude fungovať vždy, žiaden extrém nie je nikdy dobrý.

Je prerušovaný pôst vhodný pre každého?

Čo by mala robiť žena preto, aby zostala zdravá až do vysokého veku?

Hýbať sa s radosťou (akokoľvek), jesť farebne a pravidelne, veľa sa smiať a mať okolo seba v živote ľudí, ktorí energiu dávajú a neberú. A naučiť sa tráviť čas aj so sebou, pre seba a v sebe.

Máte svoje obľúbené motto, ktorým sa v živote riadite?

S klobúkom v ruke a s úsmevom na tvári prejdeš celý svet.” To mi povedal môj deduško a riadim sa tým celý život.

Čoho by ste chceli mať v živote menej, čoho viac a čo by ste si chceli zachovať tak, ako to je?

Momentálne som spokojná tak, ako som.

Teším sa zo života, že sme zdraví, že robím prácu, ktorá ma maximálne napĺňa. Som minimalista, teším sa z každej maličkosti a myslím si, že k šťastnému životu toho veľa nepotrebujeme. Žijeme v dobe, kedy máme všetkého nadbytok a málo z toho si skutočne vážime. Priala by som si, aby ľudia boli k sebe lepší, chápavejší a viac sa počúvali.

Inak mám všetko a som zato vďačná.

 

Foto archív: Lucia Moncman

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články