Túžite po skvelej postave? Toto je jeden zo spôsobov, ako ju môžete mať!

Je v našom záujme, aby sme sa stravovali zdravo. Mnohí z nás však k tomu, aby si vedeli zostaviť svoj ideálny jedálniček, potrebujú poznať percento svojho telesného tuku a ďalšie parametre určujúce aktuálnu zdravotnú kondíciu. Ak chceme byť fit a udržať sa v dobrej kondícii dlhodobo, zrejme nás bude zaujímať, ako sa časom tieto parametre menia. Práve v takej chvíli je dobré zveriť sa do rúk fundovaného výživového poradcu či poradkyne. Jana Rybárová z bratislavskej pobočky salónu Nediétuj nám vysvetlila, prečo je ideálnym prístrojom na meranie telesného tuku a iných ukazovateľov, dôležitých na ceste k ideálnej postave, práve InBody.

Prístrojov na meranie je už veľa. Ako sa v tom vyznať? Prečo práve InBody?

Prístroj InBody využíva bioelektrickú impedančnú analýzau (BIA), ktorá má oproti iným metódam mnoho výhod v tom, že je bezpečná, rýchla a jednoduchá. Využíva sa najmä v nemocniciach, zdravotných centrách, vo fitness centrách a veľmi často ju využívame aj my, výživoví poradcovia, pretože je veľmi nápomocná pri našej práci.

Bežné bio-impedančné prístroje pre výpočet svojich výsledkov využívajú empirický odhad, ako je telesný typ, vek, pohlavie. InBody však používa len namerané impedancie z každého segmentu ľudského tela a vďaka tomu poskytuje najpresnejšie výsledky.

Presnosť merania je vysoká (99%), nakoľko InBody disponuje osem bodovou dotykovou meracou plochou. Ak máme porovnať meranie na prístroji InBody a meranie na domácich váhach, ktoré fungujú na podobnom princípe, výsledky sú naozaj diametrálne odlišné. Tieto váhy merajú veľmi nepresne, pretože nemajú schopnosť rozlíšiť vodu a svaly a takisto odmerať presne vnútrobrušný tuk.

Ako si sa dostala k prístroju inbody?

InBody prístroj poznám veľmi dlho a viem, že je dôležitou a potrebnou súčasťou mojej práce. Keď som začala so svojím projektom Nediétuj, ani na chvíľu som nezaváhala, či tento prístroj budem vôbec potrebovať. Ja vo svojej poradni používam konkrétne InBody 270, a pre mňa je to naozaj skvelý pomocník :).

Vďaka nemu viem lepšie pomáhať svojim klientom nastaviť správne stravu a vždy v prípade potreby je upraviť podľa aktuálnych výsledkov merania. Pretože samotné chudnutie nie je len o celkovej váhe, váha je len číslo 🙂

Čo všetko ti taký prístroj ukáže?

Samotný prístroj nám ukáže naozaj toho mnoho a vďaka nemu sa dozvieme veľa informácii o zložení svojho tela. Keďže vieme, že váha nie je všetko, tak výsledky z merania nám okrem celkovej váhy ukážu aj: 

  • Množstvo a percento tuku v tele 
  • Množstvo kostrového svalstva
  • Viscerálny tuk v tele
  • Obvod pása, bokov, krku, končatín
  • Celkovú voda v organizme (vnútrobunkovú aj mimobunkovú)
  • WHR index, BMI index 
  • Bazálny metabolizmus 
  • Proteíny a minerálne látky 
  • Rozloženie tuku a svalov v jednotlivých častiach tela
  • Vyváženosť jednotlivých častí tela

Je to bezpečné? 

Samotné meranie je bezpečné, pretože bioelektrické impedančné analýzi (BIA)  používajú bezpečné prúdy nízkej intenzity, ktoré nie sú škodlivé pre telo. Meranie prístrojom InBody 270 je vhodné pre všetky vekové kategórie do 250 kg vrátane detí od 6 rokov. Výnimkou sú však osoby s kardiostimulátorom a tehotné ženy, ktorým sa meranie nedoporučuje.
Či už ste vášnivý športovec, mamička na materskej, alebo človek, ktorý sa snaží upraviť svoju životosprávu, meranie na prístroji InBody 270 je vhodné pre každého z Vás.

Je prerušovaný pôst vhodný pre každého?

Na základe čoho prebieha samotné meranie? 

Meranie je jednoduché, bezbolestné a rýchle (trvá asi 15 sekúnd). Meranie prebieha v oblečení a naboso.
Meraná osoba musí mať počas merania správny postoj tela, tzn. že ruky musia byť od tela, stehná sa nemôžu dotýkať, chodidlá aj ruky musia byť na správnom mieste. To si však vždy pred samotným meraním vysvetlíme a ukážeme a dokonca samotná váha klientovi presne povie a ukáže, čo má robiť a ako má stáť 🙂

Aby sme každým meraním dosiahli tie najpresnejšie výsledky, je potrebné pred meraním dodržiavať niekoľko krokov:

  • 2 hodiny nejesť
  • pol hodinu nepiť
  • pred meraním nevykonávať žiadnu náročnú fyzickú aktivitu (beh, bicykel, posilňovanie…)
  • konzumácia alkoholu minimálne 24 hodín pred
  • nepoužívajte saunu alebo sprchu tesne pred meraním
  • nepoužívať krém na ruky a nohy
  • meranie by malo prebiehať vždy v približne rovnakom čase
  • odstrániť všetky kovové šperky
  • pred meraním použiť toaletu
  • ak prídete z chladného prostredia, trošku sa zohrejte

Čo potom s výsledkom? 

Meraním sa to samozrejme nekončí. Nasleduje najdôležitejšia časť a to interpretácia výsledkov. Po skončení merania si s klientom vždy získané výsledky krok po kroku prejdeme a  zanalyzujeme.
Výsledok merania nám slúži na to, aby sme zistili aktuálny stav klienta a na základe toho stanovili cieľ a navrhli riešenie. 

Pravidelnosť merania je veľmi dôležitá a preto meranie s mojimi klientmi prebieha počas každej kontroly. Poslúži nám to, aby sme priebežne sledovali ako dosahujeme cieľ, ktorý sme si spoločne na začiatku stanovili.

Ak človek nie je mojim klientom, taktiež môže pravidelne chodiť na merania, aby vedel ako sa jeho telo mení a či taktiež dosahujete cieľ, ktorý si stanovil.

Kde a kedy sa možno prísť odmerať?

InBody meranie prebieha v mojej bratislavskej pobočke Nediétuj na Kramároch. 

Na samotné meranie sa môžete objednať, či už telefonicky, mailom alebo zaslaním objednávky priamo cez moju webovú stránku – https://www.nedietuj.sk/sluzby/inbody-meranie-bratislava-komplexna-diagnostika-tela/.

Každý je u mňa vítaný 🙂

Zdroj obrázkov: archív Nediétuj a Freepik.

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články