7 tipov na zlepšenie sebalásky

Zamýšľali ste sa už niekedy nad definíciou sebalásky? Je to spôsob ako sa o seba staráte fyzicky, emocionálne, mentálne spirituálne. Všetky tieto aspekty zahŕňajú to, ako o sebe uvažujete, ako sa sami so sebou v duchu zhovárate, akú máte o sebe mienku, ako sa stravujete, či si doprajete každodenný pohyb, venujete sa svojim záľubám, akými ľuďmi sa obklopujete. Je možné, že nemáte vždy sebalásku dokonale vyladenú v každej zo spomínaných oblastí. Práve vtedy by ste sa mali stíšiť a zamyslieť sa nad tým, ktorá vaša životná oblasť pokrivkáva a naplánovať si stratégiu, ako ju zlepšiť. Pretože len ak budete mať všetky dôležité oblasti svojho života v harmónii, len vtedy sa budete cítiť sama so sebou spokojná a vyrovnaná. A povezme si rovno, práve za touto rovnováhou sa ukrýva skutočný prameň životnej radosti.

Návod na zlepšenie sebalásky

Vďačnosť. Ak sa nenaučíme ďakovať za všetko to, čo už v živote máme, nedokážeme sa pohnúť z miesta. Byť vďačná za to, čoho sa mi v živote dostalo, znamená vážiť si plody svojej práce. Oceniť svoju vlastnú prácu, energiu, ktorú vynakladáte do vzťahov, spôsob ako vychovávate svoje deti, vďačnosť za vzťah, ktorý budujete. Len ak milujete cestu, po ktorej kráčate, milujete aj samú seba.

Zákaz porovnávania. V prípade, že sa neustále s niekým porovnávate, nemilujete to, čo vytvárate vy sama. Nezabudnite, že tráva u vášho suseda nikdy nie je zelenšia. A ak aj náhodou je, určite mu na nej dá zabrať krt, burina či iný problém. Nikoho život nie je dokonalý, ani ten, ktorý vidíte na sociálnych sieťach. Ak vás to niekedy bude lákať závidieť inej žene jej úspechy, predstavte si, že to, čo z jej života vidíte, je len jeden trojuholník koláča. Nikdy nebudete vidieť celý obraz jej života. A preto sa s ňou neporovnávajte.

Nepripútavajte sa. Obzvlášť nie ku všetkým svojim myšlienkam. Každý sa stretávame so stresom, občas s úzkosťou, strachom, obavami či beznádejou. Naučme sa ich v prvom rade pozorovať a odsunúť. Kontrolujme svoje myslenie a nedovoľme mu, aby nás ovládlo. My sme tu pánom. My by sme mali vedieť ovládať svoje myslenie, nie naopak. Nemotajme sa dookola stále v tých istých negatívnych myšlienkach a katastrofických scenároch. Dá sa to naučiť napríklad prostredníctvom meditácie či afirmácií.

Stop perfekcionizmu. Prestaňte sa za všetko kritizovať. Nie, nemusíte mať domácnosť ako zo škatuľky. Nie nemusíte byť na každom rodičovskom združení s pätnásťminútovým predstihom. Nemusíte byť dokonalá matka, manželka, manažérka, dcéra, sestra, vnučka. Nemusíte byť ultra štíhla ani denne odbehnúť desať kilometrov. Nemusíte vyštudovať dve vysoké školy a byť členkou dobročinného spolku. Dovoľte si byť taká, aká ste. To neznamená, že nemáte na sebe pracovať, no berte to pozvoľným tempom. Vnímajte plynutie života. V honbe za dokonalosťou by ste totiž mohli poľahky prehliadnuť príležitosti, ktoré vám život prináša.

Prijmite svoje zranenia. Nech sú už akékoľvek a stali sa v hlbokej minulosti alebo pred pár dňami. Nepotláčajte emócie, ktoré vám vyvolali. Práve naopak, skúste ich naplno precítiť a uvedomiť si, že sú vašou súčasťou rovnako, ako vaše vlasy, pery či oči. Ste to vy. Je to súčasť vášho príbehu. Nebojujte s tým.

Ambasádorka konferencie Pre zdravie ženy, Barbora Jelinek: Žena môže veľa cvičiť, zdravo jesť, ale pokiaľ nie je vnútorne spokojná, nebude zdravá

Starajte sa o svoje telo. Pretože poznáte to: tvoje telo, tvoj chrám. Budete v ňom žiť po celý zvyšok svojho života. Ak sa máte naozaj rada, nebudete sa napchávať nezdravým jedlom. Fyzická aktivita a výživa sú skutočne kľúčové faktory na ceste za svojou sebaláskou. Necítite sa dobre potom, ako zjete koláč plný cukru? Ak viete, že vám to ubližuje, nejedzte to! Neubližujte si vedome len preto, že máte príliš slabú vôľu na to, aby ste túto dobrotu odmietli. Alebo oukej, doprajte si ju potom, čo ste sa boli na hodinu prejsť, ale už si tento malý prehrešok následne nevyčítajte.

Obklopte sa láskou. Stretávajte sa s ľuďmi, s ktorými sa cítite dobre. V prípade, že sa po nejakom priateľskom stretnutí cítite ako vyžmýkaný citrón, to stretnutie vám neurobilo radosť. Ak sa tak cítite po stretnutiach s určitou osobou opakovane, jednoducho sa s ňou prestaňte stretávať. Aj o tom je sebaláska: pochopiť, s kým nám je dobre a koho prítomnosť nám naopak, neprospieva a zariadiť sa podľa toho.

Čo by ste pridali k našim tipom vy?

Zdroj obrázkov: Freepik

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články