Posilnite svoje mentálne zdravie

Túžite po živote, v ktorom vás nebudú zmietať okolnosti ako slamku v rozbúrenom mori? Chceli by ste byť viac stabilná, vyrovnaná a reagovať pokojne aj vtedy, keď na vás niekto vybehne a zaskočí vás svojim nepríjemným prejavom? Mali by ste rada pevné hranice a trvala na ich dodržiavaní zo strany vášho okolia? Prečítajte si naše tipy z oblasti koučingu, ako to dosiahnete.

Vyjasnite si to s hlasom vo vašej hlave. V prípadoch, kedy máte toho veľa, ste zavalená povinnosťami a termínmi, cítite sa, akoby ste balansovali nad priepasťou a ste doslova na pokraji svojich fyzických aj mentálnych síl, ako sama k sebe prihovárate? To, ako sa s vami rozpráva váš vnútorný hlas, je vo vašom živote kľúčové. Podržíte samú seba, alebo si, naopak, jednu-dve rany ešte aj pridáte? Ako sa sama k sebe prihovárate? Vravíte si skôr:

  1. “Ty si ale nemožná. To nedáš! Nemôžeš to v žiadnom prípade stihnúť! Nechaj, nech to robia skutoční odborníci. Ty na to nemáš!” Alebo je váš vnútorný hlas ku vám milý a prihovára sa vám skôr nasledovným spôsobom:
  2.  “Je to v poriadku. Máš právo sa takto cítiť. Máš toho veľa. Premysli si, čo urobíš ako prvé, čo je kľúčové a najdôležitejšie. Môžeš niečo vypustiť? Si skvelá a silná, dobre zorganizovaná žena. Určite to zvládneš. Neboj sa, všetko stihneš.”

Musíte sa naučiť ako samú seba zodvihnúť z dna. To, aké dialógy vediete sama so sebou, je alfou a omegou vášho vzťahu k samej sebe. Tam sa ukrýva kľúč k vašej sebaláske.

Nedajte sa zmietať svojimi emóciami a myšlienkami. Pokúste sa naučiť sa dostať do role ich pozorovateľa. Pravdou totiž je, že vyše myšlienky aj emócie sa dokážu s vami zahrávať. V prípade, že sa cítite zmätená a nevyznáte sa v tom, čo cítite a čo si myslíte, skúste chvíľu svoje myšlienky aj emócie iba pozorovať. Akoby vám poletovali nad hlavou ako oblaky. Pomenujte tie oblaky a potom ich len pozorujte. Čo sa stane? Rozjasní sa vám napokon? Zdajú sa vám po chvíli veci jasnejšie? Zdá sa vám, že máte zrazu triezvejší pohľad? Takto sa stanete vodičom vozidlá vášho života. Nie niekým, kto visí na lane a je tým vozidlom iba ťahaný. Dovoľte sami sebe tie emócie cítiť. Dovoľte si mať aj myšlienky, ktoré máte. Nestaňte sa však ich obeťou, ale pozorovateľom a potom ich triezvo vyhodnoťte.

Prijmite fakt, že život je neustála zmena. Nič nie je nemenné, pretože všetko neustále plynie, ako rieka. Prijmite tento fakt a nechajte tok živote cez seba prirodzene prúdiť. Nechcite veci siliť. Ako sa vraví: Netlač rieku, tečie sama. Čím skôr pochopíte a prijmete, že sa veci menia, tým skôr budete vyrovnanejšia. Do tejto skupiny napríklad patrí aj prijať fakt, že nežijeme v dokonalom svete. Musíme sa naučiť prijímať aj ťažké veci, ktoré sa nám na prvý pohľad zdajú nefér. Prečo sa to stalo práve mne? Preto, že život je jednoducho taký. Ťažký, nespravodlivý ale aj skvelý a krásny. Tak to jednoducho je. Naučme sa to prijímať. Nemáme možnosť ovplyvniť niektoré udalosti, ktoré sa nám stanú, ale máme možnosť vybrať si, ako na ne zareagujeme.

Duševné zdravie detí – aktuálna téma postcovidových dní

Prijmite zodpovednosť za svoje konanie. Nie ste obeťou iných ľudí, ich rozhodnutí ani toho, čo hovoria. Na to máte hranice, aby ste si ich nastavili a nedovolili ľuďom prekračovať ich. Len tak sa vám podarí vymaniť sa z roly obete. Neviňte všetkých okolo seba za to, v akej životnej situácii sa nachádzate. Uvedomte si, že nemusíte robiť všetko to, čo sa od vás očakáva. Vy si vyberáte. Ak nemáte čas, nenakladajte si na tanier ďalšie stretnutie, na ktoré vlastne ani nemáte chuť s ľuďmi, s ktorými vás to nebaví. Pretože ak na také stretnutie pôjdete, budete sa cítiť ako obeť situácie, v ktorej ste sa vlastne ani nechceli ocitnúť. Buďte k seba pravdivá, autentická, konajte vedome a nastavte si pevné hranice. Komunikujte korektne a jasne ale s pokorou a ohľadom na inú ľudskú bytosť. Výsledkom takého jednania budú čisté vzťahy s ľuďmi, s ktorými vo vzťahu byť chcete (partnerskom, priateľskom, pracovnom).

Kráčajte cestou malých krokov. Pocit rovnováhy a šťastia k vám nepríde len tak, zo dňa na deň a sám od seba. Máte to vo svojich rukách. Ak túžite niečo dosiahnuť, nečakajte so založenými rukami a neporovnávajte sa s inými ženami za to, čo dosiahli ony. Zrejme na svojich úspechoch tvrdo pracovali, aj keď vy to možno z vašej pozície nevidíte. Vykročte zo svojej komfortnej zóny, choďte si za svojim cieľom a na nič už nečakajte. Kráčajte cestou malých krokov a postupných zmien. Pretože presne to je cesta, na ktorej budete stretávať samú seba. Vyrovnanú, duševne stabilnú a šťastnú.

Čo by ste dodali vy? Aký je váš tip na posilnenie duševného zdravia?

Photos: Freepik

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články