Tehotenstvo a mlieko – Je nevyhnutné piť v tehotenstve mlieko?

V živote ženy je tehotenstvo najcitlivejším obdobím, pretože v tomto období je zodpovedná nielen za seba, ale aj za nový život. Počas tejto doby je potrebné venovať maximálnu starostlivosť zdravej životospráve.

Okrem toho, že budúce mamičky potrebujú počas tehotenstva extra kalórie a bielkoviny, budú potrebovať aj iné výživné látky.

Bez ohľadu na to, či pijete kravské mlieko, jete mliečne alebo delaktozované mliečne produkty, je tehotenstvo dôležitým obdobím na konzumáciu výživných jedál. Ako to je s pitím mlieka v tehotenstve?

Aké sú druhy mlieka

Pasterizované mlieko – druh mlieka, ktoré sa podrobuje tepelnému ošetreniu, pri ktorom sa ničia všetky možné plesne, kvasinky a baktérie a zvyšuje sa schopnosť predchádzať chorobám.

Odstredené mlieko – alebo odtučnené mlieko je obľúbené najmä medzi športovcami, kvôli nízkemu obsahu tuku.

Plnotučné mlieko – je plné enzýmov, ktoré sú nevyhnutné na vykonávanie niekoľkých telesných funkcií potrebných počas tehotenstva.

Surové mlieko – opak pasterizovaného mlieka. Prečisťuje sa základným tepelným spracovaním a je čerstvo získané z farmy.

Výhody konzumácie mlieka počas tehotenstva

Najdôležitejšie, čo žena v tehotenstve potrebuje, sú výživné látky. Tu sú dôležité výhody konzumácie mlieka počas tehotenstva:

  • Zdroj vápnika: Vaše telo potrebuje vápnik, aby pomohol vybudovať kosti, zuby, srdce, svaly a nervy vyvíjajúceho sa dieťaťa. Nedostatok vápnika môže viesť k zvýšeniu rizika vzniku osteoporózy v neskoršom živote dieťaťa. Pre budúce mamičky, ktoré nie sú alergické, je zdravé mlieko skvelým zdrojom vápnika.
  • Bohaté na bielkoviny: Bielkoviny sú životne dôležitou živinou v ktorejkoľvek fáze života. Počas tehotenstva rastúci plod vyžaduje značné množstvo bielkovín na tvorbu nových buniek, najmä v druhom a treťom trimestri tehotenstva. Okrem mlieka existujú aj iné zdroje bielkovín. Na druhej strane bielkovina v mlieku obsahuje aminokyseliny, ktoré vášmu telu aj dieťaťu zabezpečia optimálne fungovanie.
  • Vitamín D: Spolu s vápnikom vaše telo potrebuje aj vitamín D. Vitamín D je nevyhnutný, pretože pomáha posilniť imunitu. Príjem primeraného množstva vitamínu D tiež prispieva k zdravej pôrodnej hmotnosti.
  • Zvyšuje vývoj mozgu plodu: Mlieko obsahuje značné množstvo jódu. Vedeli ste, že pre vývoj IQ u detí je jód kľúčovou zložkou? Mlieko, ktoré je bohaté na bielkoviny, aminokyseliny a mastné kyseliny, pomáha aj pri vývoji nervovej sústavy dieťaťa. Ak matka nepije mlieko, môže samozrejme jód doplniť aj inak, napríklad konzumáciou morských rýb, alebo rias.

Ktoré mlieko je dobré piť počas tehotenstva?

Najlepšie je pravdepodobne odtučnené mlieko, pretože má menšie množstvo tuku a zároveň obsahuje všetky základné živiny. Ak je to možné, rozhodnite sa pre pasterizované mlieko. Surové mlieko alebo konzumácia produktov vyrábaných zo surového mlieka, nie je počas tehotenstva bezpečná z dôvodu zvýšeného rizika listeriózy (infekčné ochorenie spôsobené baktériami).

Pokiaľ konzumujete surové mlieko čerstvo nadojené od vlastnej kravy, je to iný prípad, a mohlo by to byť v poriadku, no ak máte pochybnosti poraďte sa so špecializovaným odborníkom či doktorom.

Tip: Majte na pamäti, že zloženie mlieka a mliečnych výrobkov sa medzi značkami môže líšiť. Ak máte možnosť vyberajte si produkty z kvalitnej mliekarne.

Koľko mlieka by ste mali počas tehotenstva piť?

Pre tehotnú ženu sa odporúča piť maximálne tri šálky mlieka denne. Túto hranicu by ste prekročit nemali. Toto množstvo stačí na zabezpečenie všetkých vašich, ale aj potrieb dieťaťa.

Je príliš veľa mlieka zlé počas tehotenstva?

Ak pijete príliš veľa mlieka počas tehotenstva, môže to spôsobiť nadúvanie a poruchy trávenia.

Aké sú účinky nekonzumovania mlieka počas tehotenstva?

Pokiaľ žena z nejakého dôvodu nepije mlieko počas tehotenstva (napríklad má alergiu, alebo jej mlieko spôsobuje nevoľnosti, prípadne kvôli tehotenskej cukrovke), ale inak konzumuje kvalitné potraviny, pestrú stravu vyváženú o všetky dôležité živiny, vôbec nie je nutné konzumovať mlieko pre zdravý vývoj dieťaťa.

Ak však máte ako tehotná možnosť piť kvalitné mlieko, ktoré vám chutí, smelo do toho.

Na, čo by ste mali dávať pozor

  • Vyhýbajte sa mliečnym výrobkom z nepasterizovaného mlieka
  • Vyhnite sa konzumácii mlieka hneď po jedle
  • Mlieko pite teplé
  • Mlieko nehltajte rýchlo, radšej si doprajte malé dúšky

Ako si počas tehotenstva zabezpečiť dostatok vápniku, ak ste alergická na laktózu ?

Ak trpíte neznášanlivosťou laktózy alebo nemáte radi mlieko, či iné mliečne výrobky, zvážte tieto tipy:

  • Vyberte si iné potraviny bohaté na vápnik, ako je mak, mandle, brokolica, edamame, cícer, fazuľa, tofu, špenát a iné. Ak máte radi rastlinné mlieka (mandľové, ovsené, ryžové a pod.) môžete si doma vyrábať vlastné makové mlieko (mak obsahuje najviac vápnika).
  • Dopĺňajte vápnik aj inou formou.
  • Vyskúšajte výrobky bez laktózy alebo so zníženým obsahom laktózy vrátane mlieka, syrov a jogurtov.

Tip: Pokiaľ budete mať pestrú a vyváženú stravu, budete sa cítiť lepšie a rovnako vaše dieťa. Ak máte pochybnosti, obráťte sa na výživovú poradkyňu.

Mlieko obsahuje veľa výživných látok, ktoré sú potrebné pre zdravý vývoj dieťaťa. V zdravom množstve je pre vaše tehotenstvo prospešné, nie však nevyhnutné. Napriek tomu netreba zabúdať na celkovú životosprávu počas tehotenstva.

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články