Je potrebné nosiť okuliare do diaľky celý deň?

Krátkozrakosť, odborne myopia, vzniká vo väčšine prípadov v detskom veku alebo v puberte, ale sú prípady, kedy sa zistí aj neskôr. Krátkozrakosť považujeme za refrakčnú vadu. Znamená to, že máme rozmazané videnie predmetov zo vzdialenosti približne piatich a viac metrov. Korekčnou pomôckou pri krátkozrakosti sú dioptrické okuliare s mínusovými dioptriami, ktoré zabezpečujú ostrejšie videnie do diaľky. Je však vhodné ich nosiť počas celého dňa, podobne ako kontaktné šošovky?

Ak už okuliare nejaký ten čas nosíte, určite ste si všimli, že rozdiel v cenách jednotlivých výrobcov je v skutku značný. Ak sa na okuliare do diaľky ešte len chystáte, je potrebné upozorniť, že nie sú okuliare ako okuliare a v tomto prípade jednoznačne platí, že sa prílišné šetrenie nemusí vyplatiť.

V dnešnom článku:

  • vysvetlíme rozdiely medzi takzvanými hotovými okuliarmi a okuliarmi so sklami vyrobenými na mieru
  • zodpovieme otázku, či je potrebné a vhodné nosiť okuliare do diaľky počas celého dňa
  • dáme tip na bezbolestný spôsob, ako sa zbaviť krátkozrakosti natrvalo

Hotové okuliare zvoľte len v prípade núdze

Veľkosť dioptrií je len jedným z viacerých parametrov, podľa ktorých vám budú vyrábať šošovku do vašich okuliarov. A to je zároveň aj najväčší rozdiel medzi hotovými okuliarmi, ktoré si môžete kúpiť v drogérií, na čerpacej stanici  či v supermarkete a okuliarmi so šošovkami vyrobenými na mieru.

Hotové okuliare vám síce môžu sedieť a subjektívne vám dokážu aj zlepšiť videnie, avšak ich dlhodobé nosenie vám môže zhoršiť zrak. V nich použité šošovky sú totiž spravidla horšej kvality ako v značkových okuliaroch a najmä nie sú vyrábané podľa predpisu vášho očného lekára. Ten okrem dioptrií obsahuje napríklad aj vzdialenosť zreníc, ktorá býva v rozmedzí medzi 50-80 mm a je pre výrobu okuliarov veľmi dôležitým parametrom. V prípade, že lekár zistí okrem krátkozrakosti aj nepravidelné zakrivenie rohovky, čo je znakom astigmatizmu, do receptu vpíše aj hodnotu cylindrov, ktoré toto zakrivenie korigujú a tiež os cylindra udávanú v stupňoch s hodnotami v rozmedzí od 0° do 180°. Aj tieto parametre sú následne zohľadňované pri výrobe okuliarov.

V neposlednom rade si je potrebné uvedomiť, že hotové okuliare majú rovnaké dioptrie pre obidve oči, tie však môžu potrebovať rozdielne dioptrie.

Na základe uvedeného odporúčame investovať do kvalitnejších dioptrických okuliarov so šošovkami vyrábanými na mieru podľa receptu od očného lekára. Hotové okuliare sú vhodné len ako krátkodobé riešenie v prípade núdze – ak ste si zabudli, stratili či znehodnotili svoje štandardné okuliare. Ak sa však chcete noseniu okuliarov vyhnúť, alternatívou môžu byť kontaktné šošovky alebo bezbolestná laserová operácia, ktorej sa venujeme nižšie.

zdroj: www.pixabay.com

Sami budete cítiť, či je pre vás celodenné nosenie okuliarov komfortné

Na otázku, či je možné nosiť okuliare do diaľky počas celého dňa, neexistuje jednoznačná odpoveď. Určujúcim faktorom je, ako sa cítite. Ak vám ich nosenie nespôsobuje problémy pri pohľade na blízko, ani vás nijako neobmedzujú počas vašich bežných denných činnostiach, môžete ich nosiť aj celý deň. Skladať si ich ale budete musieť, ak okrem krátkozrakosti trpíte aj niektorou z ďalších vád, napríklad ďalekozrakosťou alebo presbyopiou. V tom prípade si ich budete musieť vymeniť za okuliare do blízka, resp. za okuliare na čítanie. Existujú však aj okuliare s multifokálnymi šošovkami, ktoré majú v sklách zabudované šošovky s rozdielnymi ohniskovými vzdialenosťami. Také šošovky potom dokážu korigovať zlé videnie do všetkých vzdialeností. Je potrebné však dodať, že multifokálne okuliare nie sú vhodné pre každého a nie každý si na takéto okuliare dokáže zvyknúť.

Laserové operácie sú jediným spoľahlivým riešením

Korekčné pomôcky pomáhajú zlepšiť videnie, samotnú príčinu zhoršeného zraku však odstrániť nedokážu. Pre mnohých sú okuliare zároveň obmedzujúce v práci či pri športovaní. Zbaviť sa príčiny problémov so zrakom je možné iba laserovou operáciou očí.

Na výber majú pacienti viacero metód, o vhodnosti konkrétnej vždy rozhoduje očný lekár po vykonaní komplexného vyšetrenia.

Ako sa dozvedáme zo stránok najväčšej slovenskej kliniky iClinic, ktorá sa zároveň stala najdôveryhodnejšou značkou 5. ročníka marketingového programu spoločnosti ATOZ Marketing Services v kategórii Očné kliniky, pre pacientov s krátkozrakosťou do -10 dioptrií a astigmatizmom do 5 cylindrov je vhodná napríklad bezbolestná revolučná metóda ReLEx SMILE 3D. Jej veľkou prednosťou je, že využíva len femtosekundový laser a tak nedochádza k rezom na oku ostrými operačnými nástrojmi ani k páleniu rohovky excimerovým laserom, ako v prípade iných metód. K takzvanému „WOW efektu“ dochádza ihneď po zákroku a do bežného života, do práce či k fyzicky nenáročným činnostiam sa pacient môže vrátiť už na druhý deň po zákroku.

Pre pacientov nad 40 rokov, ktorí okrem krátkozrakosti trpia aj presbyopiou, sa odporúča výmena pôvodnej šošovky za novú, umelú. Ľudská šošovka vekom stráca schopnosť akomodácie, čo je následkom rozmazaného videnia na veľmi krátke vzdialenosti – na displej telefónu, text v časopise či knihe a podobne.

Voperovaním novej šošovky sa môže okrem presbyopie odstrániť aj krátkozrakosť či ďalekozrakosť. Ak má pacient zlý zrak do všetkých vzdialeností, môže sa rozhodnúť pre trifokálnu šošovku a zbaviť sa tak natrvalo okuliarov do diaľky, do blízka aj okuliarov na čítanie. Najmodernejšou metódou súčasnosti pre výmenu šošovky je FEMTO Z-Prelex. Ide o bezbolestný, ambulantný, zákrok, ktorý sa vyznačuje minimálnym rizikom vzniku pooperačných komplikácií a krátkou dobou rekonvalescencie.

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články