Tri zdravé recepty na Zelený štvrtok

Podľa Veľkonočnej tradície sa na Zelený štvrtok majú jesť jedlá zelenej farby, ktoré údajne zabezpečia konzumentovi dobré zdravie po celý rok. Čo takto poňať tento zvyk originálne a namiesto každoročného špenátového prívarku so zemiakmi a vajíčkom naservírovať sebe aj svojej rodine na Veľkonočný stôl niečo originálne? Prinášame vám 3 recepty ako si vo svojej kuchyni urobiť Zelený štvrtok nielen originálny, ale aj zdravý a pestrofarebný.

Zelené smoothie (2 porcie)

Ráno začnite zdravým nápojom ktorý pripravíte z:

1,5 hrnčeka rastlinného mlieka

2 hrnčekov čerstvých špenátových listov

zopár lístkov čerstvej mäty

1 banánu (čerstvého alebo mrazeného)

½ avokáda

niekoľkých kociek čerstvého ananásu.

Všetko rozmixujte dohladka a podávajte vo vysokom pohári s kovovou slamkou.

Špargľovo-ricottový slaný koláč (8 porcií)

Na obed si môžete pripraviť tento rýchly slaný koláč a podávať ho s pestrým zeleninovým šalátom. Na jeho prípravu budete potrebovať:

1 lístkové cesto

2 hrnčeky čerstvej očistenej špargle nasekanej na krátke paličky

½ hrnčeka edamame

špaldovú múku – na poprášenie

1 vajce, rozšľahané

¾ hrnčeka parmezánu nastrúhaného najemno

1 ČL strúhanej citrónovej kôry

4 plátky prosciutta

1 ricottu

soľ, mleté čierne korenie

bylinky – lístky bazalky alebo čerstvej mäty na ozdobu.

Prečo by sme mali jesť medvedí cesnak

Lístkové cesto si vyvaľkajte, alebo ak ste kúpili už vaľkané cesto, len ho rozprestrite na plech a potrite vajíčkom. Rúru vyhrejte na 220°C.

Priveďte vodu do varu, vhoďte do nej očistenú špargľu aj edamame a povarte 1 minútu. Vyberte a odložte bokom.

Poprášte cesto múkou. V miske zmiešajte ricottu s citrónovou kôrou, parmezánom, soľou a korením. Môžete pridať nejaké sušené alebo čerstvé bylinky a zvyšné vajce.

Cesto chvíľočku predpekajte, potom ho vyberte, navrstvite naň plnku a poukladajte edamame a špargľu. Navrch navrstvite prosciutto a 10-15 minút zapekajte. Podávajte so zeleninovým šalátom.

Zelená omeleta (2 porcie)

Na večeru si môžete dopriať omeletu so zeleninou a údeným lososom. Budete potrebovať:

1 balenie údených lososových plátkov

6 vajec

2 hrste čerstvých špenátových listov

vodu

soľ, mleté čierne korenie

Lučinu

šťavu z limetky

Na ozdobu: reďkovku, rukolu alebo polníček, paradajky.

Ako naštartovať metabolizmus a začať s chudnutím

Špenát rozmixujte s vodou. Vajíčka rozšľahajte, posoľte a okoreňte. Pridajte do nich špenátovú zmes. Postupne z mixéra vylejte na dvakrát na panvicu a upečte 2 omelety.

Servírujte ich potreté Lučinou na ktorú poukladáte plátky lososa a pokvapkáte limetovou šťavou. Ozdobte reďkovkou, paradajkami a rukolou alebo poľným šalátom. Podávajte s čerstvou celozrnnou bagetou.

Ilustračné obrázky zdroj: Pexels, Unsplash

Zdieľať článok:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články