Tri recepty na zdravé Valentínske dezerty

Už o pár dní máme sviatok zamilovaných, ktorý sa každoročne oslavuje 14.februára na Deň svätého Valentína. Možno ho oslavujete, no ak aj nie, vždy si môžete doma pripraviť zdravý dezert, či to už bude cez nadchádzajúci víkend alebo ho vyčarujete až v pondelok a spestríte si tak so svojou polovičkou večeru v bežný pracovný deň.

Vegánsky čokoládový koláč bez múky

Tento čokoládový bezlepkový dezert nie je, samozrejme, určený len pre celiatikov a vegánov. Môže si ho bez výčitiek dopriať každý gurmán milujúci zdravú stravu. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 2 tabuľky horkej čokolády (minimálne 70% obsah kakaa), nalámané;
  • 2 PL kokosového oleja;
  • 1 hrnček tekvicového pyré (pripravte si vopred alebo zakúpte v predajniach so zdravou výživou);
  • 3/4 hrnčeka mandľovej múky;
  • 1/3 hrnčeka čakankového sirupu;
  • 1/2 hrnčeka holandského kakaa;
  • 1/2 hrnčeka xylitolu (brezový cukor);
  • 1 PL instantnej granulovanej kávy;
  • 2 ČL vanilkovej esencie;
  • štipku soli;
  • bobuľové ovocie na ozdobu;
  • kokosová šľahačka.

Ambasádorka konference Pro zdraví ženy Veronika “Besky” Danišová: Sebeláska je práce na celý život

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 175 °C. Dno aj boky tortovej formy vysteľte papierom na pečenie.
  2. Zmiešajte nasekanú čokoládu s kokosovým olejom a roztopte ich spolu nad parou. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť, cca 5 minút.
  3. V miske zmiešajte tekvicové pyré, mandľovú múku, sirup, kakao, xylitol, kávu, vanilku a soľ.
  4. Pridajte čokoládovú zmes, poriadne premiešajte a prelejte do pripravenej formy. Pečte približne 45 minút.
  5. Nechajte vychladnúť a vyberte z formy.
  6. Vrch ozdobte vyšľahanou kokosovou alebo inou rastlinnou šľahačkou a bobuľovým ovocím.

Jahody v čokoláde

Tento zdravý dezert bude nielen skvelo chutiť, ale aj výborne vyzerať. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 12 veľkých jahôd;
  • 1 tabuľku horkej čokolády (minimálne 70% obsah kakaa);
  • 1 ČL kokosového oleja;
  • 1/4 tabuľky bielej čokolády.

Zdravé raňajky: Ovsené vločky v poháriku

Postup:

  1. Jahody umyte a dôkladne osušte. Stopky aj lístky nechajte, bude to lepšie vyzerať 🙂
  2. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s kokosovým olejom.
  3. Roztopte aj bielu čokoládu.
  4. Jahody do polovice namáčajte do horkej čokolády a položte na tanier.
  5. Keď budete mať všetky jahody namočené, pomocou lyžičky ich pokvapkajte bielou čokoládou.
  6. Nechajte stuhnúť v chladničke.

Nepečený vegánsky cheesecake

Recept na tento skvelý cheesecake vám prinášame rovno s video inštruktážou.

Ktorý z týchto troch receptov vás zaujal najviac? Pripravíte si niektorý z nich doma aj vy?

Obrázky sú len ilustračné. Zdroj: Pixabay, Freepik.

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články