Tomáš Stankovský z TOM CHAi: Keď jem, tak jem a nerobím nič iné. Jem vedome

Tom, ktorý miluje čaj. Ale nie hocijaký a nie hocijako. Dobrodruh Tomáš Stankovský prešiel ďalekým východom, aby sa naučil spomaliť, vedome jesť, zdravo sa stravovať. Nenechal si to však len pre seba, ale priniesol kúsok orientu a stíšenia aj domov. Na konferencii Pro zdraví ženy 2022 v Prahe ho nájdeme v expo zóne, kde pre účastníkov bude mať niečo, s čím sa s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nestretli. A ako bonus, budete odchádzať s úsmevom na tvári.

V rozhovore Tomáš prezradí:

  • aká bola jeho cesta k TOM CHAi,
  • čo v praxi znamená vedomé jedenie,
  • čo považuje za extrémne potraviny.

Tom,  tvoja cesta k TOM CHAi  začala ešte v roku 2010, kedy si sa rozhodol zmeniť komplet svoj životný štýl. V čom nastali kľúčové zmeny?

Hlavná zmena spočívala v tom, že som sa začal o seba starať a venovať pozornosť svojmu zdraviu. Od malička som bol športovo aktívny človek a dbal som o svoju fyzickú kondíciu. Závodne som plával, hral futbal, venoval som sa športu. Na strednej škole nastala pauza, venoval som sa viac priateľom a škole. Na „výške“ som už nebol spokojný so svojim súčasným stavom. Po strednej škole som dosť pribral, stratil som kondíciu. Preto som sa rozhodol zase venovať pozornosť svojmu telu. Začal som pravidelne cvičiť, variť si a nastavil som si režim. V tej dobe som riešil aj jedálniček, koľko, ako a čo jesť, čo pred tréningom, čo po tréningu. Kľúčová zmena bola zmeniť sa na človeka, ktorý venuje adekvátnu pozornosť starostlivosti o svoje telo.

Pozývame vás zúčastniť sa jedinečnej konferencie Pro zdraví ženy. Lístky sú dostupné tu.

Prečo si sa vlastne rozhodol pre zmenu? Veď si bol na vysokej škole, mohol si si užívať…

Úprimne, mňa vysoká škola moc nebavila (úsmev). Nevedel som v tom čase, čo v živote robiť. Začal som preto venovať pozornosť tomu, čo ma bavilo a užíval som si život práve tým, že som opäť cvičil a makal na sebe. Zistil som, že starostlivosť o seba mi je prirodzená a je to to, čo ma baví.

Čo pre teba konkrétne predstavuje zdravie? Aký je podľa teba zdravý človek?

Zdravie je pre mňa balans. Nakoľko je to viacero vecí pospolu, nedá sa to jednoznačne definovať. Za tie roky, čo sa tejto téme venujem, vnímam, že každý máme úplne iné potreby v živote. Všetci sa snažíme nájsť rovnováhu, pre niekoho je to veľmi veľa pohybu, pre niekoho menej pohybu a viac práce so psychikou a vedomím, pre iného je to fungovanie v komunite a v spoločnosti. Všetky tieto záležitosti so zdravím súvisia. Vidím tam krásne pretavenie Maslowovej pyramídy. Od zabezpečenia jedla až po pocit, že človek niekam patrí. Nakoniec je tam duchovno a spiritualita, ktoré presahujú človeka. Je potrebné vedieť, kam poslať pozornosť a energiu, aby sme sa cítili byť zdraví.

Ráno vstávaš o piatej hodine, medituješ, cvičíš, dávaš si pozor, čo zješ. Vnímaš tieto kroky ako preventívne alebo sú už tvojou prirodzenou súčasťou?

Pre mňa sú tieto kroky preventívne, pretože som si navnímal, že mi to takto vyhovuje. Napríklad teraz v zime nevstávam o 5hod a rituály si posúvam, prispôsobujem situácii. V lete je to zase inak. Dokážem si predstaviť, že ak budem mať deti, nebudem mať toľko priestoru pre seba. Viem však, že som ranný vták, takže mi vyhovuje vstávať ráno skoro a mať priestor pre seba.
Tieto preventívne kroky sú zároveň mojou prirodzenou súčasťou, keďže takto žijem už roky. Ako sa hovorí, zvyk je železná košeľa. Ak však cítim, že mi to viac berie ako dáva, tak si to prispôsobím (v lete napríklad sa budím prirodzene sám a skôr). Necítim sa nato, aby som dával návod nato, ako žiť šťastne, skôr ma baví ľudí inšpirovať, ako počúvať svoje telo a nájsť si správnu cestu pre seba.

Do Čiech si priniesol unikátnu zmes korenia a čaju pre zdravý život. V čom spočíva jeho výnimočnosť?

Netvrdil by som, že som priniesol unikátnu zmes, ktorá tu doteraz nebola alebo ktorú nikto nepoznal, to určite nie (úsmev). Výnimočnosť skôr spočíva v rôznych kombináciách vlastností, ktoré daný produkt nesie. Je to prepojenie vášne k cestovaniu, ku gastronómii, ekológii, zdravý životný štýl, dizajn, vzťah k ľuďom aj vďaka danému projektu. Z každého šáčku TomChaiu prispievame na chod neziskovej organizácie. Išlo mi o to, vytvoriť produkt, ktorý bude skvelo chutiť, dobre vyzerať a bude vo väčšom ekologickom balení.

TomChai je naozaj vo veľkej miere o Tomovi, o jeho vášňach, záujmoch a korení. V tomto je ten produkt jedinečný, že to nie je iba o ňom samotnom. Robím aj workshopy a prezentácie. Do budúcnosti plánujem riešiť témy ako je udržateľnosť či ekológia. Práve komplexnosť celého projektu tvorí spomínanú výnimočnosť.

Na webe nájdeme informáciu, že TOM CHAi  vznikol a existuje len vďaka ľudskej srdečnosti a odvahy podeliť sa. Vieš nám to prosím priblížiť?

Veľmi rád (úsmev). Pred tromi rokmi  som sa vydal na cestu po Oriente. Nemal som vôbec žiadny plán, čo sa tam bude diať, len som cítil, že potrebujem v živote zmenu, že potrebujem akési transformačné obdobie, aby som prehodnotil svoj život a vydal sa ďalej správnym smerom, kde sa budem cítiť lepšie. A tak som množstvo vecí tu v Čechách uzavrel a odhodlal sa na odvážnu cestu. Nevedel som ani veľmi kam, ani na ako dlho, ani som netušil, na aký čas mi budú postačovať peniaze. Už len toto bolo samo o sebe veľmi odvážny krok. Cestovanie po Oriente pre mňa bolo naozaj iba o ľudskej srdečnosti a odvahy cestovať tak, že som využíval hodne možnosť dobrovoľníctva. Ubytovával som u domácich ľudí a maximálne som nasával kultúru. Využíval som rôzne platformy, ako je couch-surfing alebo work-away, aby som našiel ľudí a miesta, kde sa môžem niečo priučiť. Ľudia, ktorých som stretol, boli neskutoční, pretože veľmi často oni sami toho nemali veľa, ale aj tak boli ochotní podeliť sa. To sa ma vždy veľmi dotýkalo a hrialo ma pri srdci. Mal som z toho obrovskú radosť, že aj takto to môže fungovať. Predstavte si, že idete úplne do neznámej zeme, z úplne neznámymi ľuďmi a keď tam prídete, máte pocit, že ich poznáte roky, nie sú tam žiadne masky, žiadna bariéra. Len otvorené srdce. Bolo to však obojstranné. Tiež som tam šiel s otvoreným srdcom. Cítil som sa, akoby som išiel domov a tí miestni ľudia to so mňa asi cítili. Aj vďaka tomu sme mohli spoločne zdieľať krásne spoločné chvíle.

Odvahu vnímam v tom, že si človek dovolí žiť tak naozaj a dovolí si žiť svoj vlastný život.

„Som neskutočne vďačný, že som naozaj spoznal ľudí, podeliť sa so všetkým, čo mali, i keď samy toho mali málo.“

Kde všade môžeme používať zmesi TOM CHAi?

TomChai sa dá pripraviť mnohými spôsobmi. V prípade nápojov sa dá pripraviť ako masala čaj s mliekom a cukrom, čo je orientálny lahodný nápoj pochádzajúci zo zemí ako je India, Nepál, Pakistan a podobne.  TomChai sa dá pripraviť aj ako klasický čaj (čajový výluh). Vnímam ho ako veľmi príjemný ranný korenistý čaj, ktorý podporí práve naštartovanie metabolizmu. Na festivaloch a trhoch ho pripravujeme aj ako horúce jablko, uvarí sa v jablčnom mušte s vodou. Takisto sa TomChai dá aj najemno pomlieť a vložiť do čohokoľvek sladkého (palacinky, granola, ranná kaša, koláče). Moja kamarátka dokonca vytvorila TomChai cheesecake a ocitol sa v dennej ponuke v jej kaviarni. V pečení je to vďačná ingredencia, keďže 70% zmesi je práve voňavé korenie. Príjemne zvýrazní chuť akéhokoľvek sladkého jedla.

Na slano sme to ešte neskúšali. Možno by sa nejaké TomChai kura dalo urobiť (úsmev). Je to otvorená výzva pre niekoho…(úsmev)

Prečítajte si aj rozhovor s ambasádorkou Vlastinou Svátkovou: Dať si samu seba na prvé miesto neznamená, že tí, ktorých milujete, budú trpieť

V čom spočíva účinok týchto zmesí na zdravie človeka?

Účinkov je naozaj veľmi veľa. Celá zmes je viac-menej v biokvalite. Zloženie je naozaj bohaté, skladá sa so 6 druhov korenia, čierneho čaju alebo hanibuše. Každá zložka má nesmierne pozitívny vplyv na organizmus, či ide o antibakteriálne, antisepticke účinky alebo podpora trávenia, kardiovaskulárneho systému a prehraniu organizmuVšeobecne sa masala čaje nazývajú na Oriente „elixír života“, pretože jeho zloženie je vyvážené- väčšina korení má zahrievací účinok (až na výnimky). Na druhej strane, mlieko a cukor majú zase ochladzujúce účinky, čiže vlastnosti sa svojím spôsobom vyrovnávajú a je to skvelý nápoj na povzbudenie organizmu. Samozrejme, záleží aj na tom, ako často to človek pije. Ja by som masalu doporučoval na zimu alebo do chladnejších období. V Indii sa však pije celoročne, aj počas horúcich dní. Dá sa však pripraviť aj na leto, ako chladený nápoj. Ako už komu vyhovuje…

Ďalším aspektom je, že človek si musí nájsť čas na čaj a jeho prípravu, pretože tradičná príprava masala čaju vyžaduje pozornosť. Dôležité je vedome sa zastaviť, nájsť si čas pre seba. Je to nápoj, ktorý spája. Nielen ingrediencie, ale aj ľudí s podobným zmýšľaním.

Na konferencii Pro zdraví ženy v Prahe ťa nájdeme v expo zóne. Na čo  sa môžu návštevníčky tešiť? Čo môžu ochutnať?

Určite budeme mať Masala čaj Latté s mliekom, Dosť často mávame variantu s kravským aj rastlinným mliekom. Takisto bude k dispozícii klasický čaj len ako výluh, bez cukru aj bez mlieka. Pripravujeme aj čaj Appple, masala povarená v jablčnom mušte, je to taký sladkokyslý voňavý nápoj bez pridaného cukru.

Ako doplnok k nápojom mávame bezlepkové sušienky: čokoládové, mandľové a orechové. To je taký náš štandard, na ktorý sa môžu návštevníci tešiť (úsmev). Určite ich bude čakať aj dobrá nálada a hudba, keďže v stánku budem ja a veľmi rád zodpoviem na otázky a porozprávam im o čaji a o tom, čo milujem (úsmev).

Hippocrates kedysi povedal: „Nech je jedlo tvojim liekom a liek tvojim jedlom.“ Čo by sme mali teda jesť?

Myslím, že je to veľmi individuálne. Osobne som sám prešiel mnohými smermi výživy a úprimne som dospel k tomu, že neexistuje nejaké všeobecné odporúčanie. Nakoniec som zakotvil práve v ajurvéde, čo je holistická východná medicína, ktorá spočíva viac menej v tom, že každý sme nejaký a každý potrebujeme niečo iné. Z pohľadu ajurvédy existujú tri typy konštitúcie ľudí (podľa zloženia elementov v našom tele – éter, vietor, oheň, voda, zem). Každý máme v tele iný pomer elementov na základe toho potrebujeme balansovať naše zdravie rôznymi potravinami, aktivitami, nápojmi. Napr. ak mám v sebe veľa ohňa, tak ho potrebujem schladiť. Ak mám v sebe veľa vetra, potrebujem vietor trošku uzemniť. Takto nejako to funguje. Niečo je pre niekoho liek, pre iného jed. Preto pri zdieľaní môjho pohľadu na zdravie vždy kladiem dôraz nato, že je to o tom, byť pozorný, byť vedomý a vnímať čo ja a moje telo i myseľ potrebujeme. Sami sebe sme si tými najlepšími lekármi a znalcami , nikto to za nás nezistí. Vieme, z čoho nás bolí brucho alebo z čoho nás bolia kĺby. Je fajn poznať teóriu a základné princípy, ale len tie vlastné skúsenosti nám pomáhajú odhaliť náš vlastný systém a podľa toho sa riadiť. Žiadny lekár nebude vedľa nás 24 hodín denne, aby nám hovoril presne, čo kedy a ako.

Určite by sme mali jesť kvalitné jedlo, ideálne bez rôznych chemických postrekov a zložitých spracovateľských procesov. Jesť čerstvé, kvalitné jedlo, jesť v pokoji a len vtedy, keď máme hlad a nie chuť. Jesť vedome, pozorne. Jesť krásne. Jeme tiež chuťovými pohárikmi, ale aj očami, preto jedzme krásne, farebné jedlo s rôznymi textúrami a chuťami.

A čomu by sme sa mali vyhýbať?

Odporučil by som vyhýbať sa nekvalitným veciam a extrémom, napríklad priveľmi spracovaným veciam, ktoré majú s primárnou surovinou pramálo spoločného. Všeobecne by som odporučil jesť relatívne neutrálne. Vyhýbať sa extrémnym veciam a chutiam. Veci, ktoré sú extrémne slané, sladké, tučné a podobne – majú extrémne účinky na náš organizmus. Žiadny extrém nie je dobrý. Extrémy spôsobujú problémy. Je fajn sa pohybovať v takej zdravej rovnováhe. Samozrejme, raz za čas si človek môže dovoliť aj extrém (sladkosť, alkohol a podobne), ale nie pravidelne. Avšak tieto veci nás vychyľujú z rovnováhy, ak ich užívame pravidelne.

Je niečo, čo si z tvojho jedálnička vylúčil práve kvôli zdravi

Je pravda, že niektoré veci som vylúčil a potom som ich opätovne zaradil naspäť. Ale musím povedať, že zatiaľ nie je nič, čo by som musel definitívne vylúčiť, ako napríklad lepok, mäso a podobne. Vlastne som len obmedzil užívanie vecí, ktoré mi neprospievali. Alkohol, kávu, cigarety, …. Tieto veci som vylúčil skoro úplne. Sem tam si dám jedno pivo alebo pohár vína. Avšak na druhý deň ma už bolí hlava. Cítim, že už ani to jedno pivo mi nerobí dobre, pociťujem to ako extrém, ktorý moje telo neprijíma. Nejem moc sladkého, masala čaj je jediná vec, kde používam cukor a tiež, tento čaj nepijem často. Ani med veľmi nepoužívam. Do sladkých kaší si dávam ovocie. Cukor je tiež extrém. Extrémne sladká vec, nachádza sa v zozname extrémov:). Nejem hranolky, hamburgery, junk food, príliš spracované, príliš smažené veci. Nehovorím, že si nedám občas naozaj dobrý, kvalitný burger. Kávu som predtým pil, ale aktuálne už nie. Len výnimočne si dám veľmi slabú. Je to pre mňa extrémne horká chuť, ktorá mi neprospieva.

Prečítajte si aj rozhovor s ambasádorkou Dominikou Paškovou: Energiu beriem z možností napĺňať svoj potenciál

Zaujalo ma u teba vedomé jedenie. Čo to v praxi znamená?

V praxi to znamená, že ak človek je, tak je. Nerozpráva pritom a nepremýšľa nad ničím iným. Nie je to vôbec jednoduché, ja si však rád vyčleňujem priestor na jedlo. Keď jem, tak jem a nerád rozprávam. Ako typický chlap, neviem robiť dve činnosti naraz. Buď jedno alebo druhé, lebo potom to nestojí za nič. Vedomé jedenie je aj o tom, že keď jem, tak vnímam, čo jem, akú to má textúru, aké chute tam cítim, čo by som tam ešte pridal…Je to vlastne prax mindfulness, ktorá platí pre všetko. Keď sa rozprávam s priateľom, tak sa jednoducho s ním rozprávam a nehrám sa pritom s telefónom, ani nepozerám niekam inam, ani neprežúvam jedlo. Keď varím, tak varím a snažím sa nepremýšľať nad inými vecami. Môžeme to aplikovať na čomkoľvek, nielen na jedlo. Nie je to úplne jednoduché, predstavuje to však formu meditácie – tu konkrétne na jedlo – ktorá sa môže rozširovať na iné aktivity a iné časti dňa.

Videli ste pri vašich cestách iný pohľad na zdravie, prevenciu a medicínu ako u nás? Čo ste si z toho osvojili?

V ajurvéde sa primárne zameriavam na výživu, prácu s koreninami, ale aj na pohyb, mentálny disciplínu a prácu s vedomím….Vo všeobecnosti však spoločnosť v krajinách orientu funguje úplne inak…vyhadzovanie odpadkov z okien je tam bežná vec, čo nie je určite cesta prevencie ku zdraviu. Je to úplne odlišná spoločnosť fungujúca na inej báze. Podľa mňa sa to nedá porovnávať…

Napríklad väčšina Indov určite nežije podľa ajurvédy (úsmev). Ja som si tam ale mohol na dennej báze prehlbovať svoju prax.

Prečítajte si aj rozhovor s ambasádorkami konferencie, Indiánkami, Annou a Kájou

Ak by si mal dať tri rady, čo by sme mali dodržiavať, ak chceme byť zdraví a fit, ktoré by to boli?

Byť sám sebou.

Byť pozorný k sebe a počúvať sa.

Byť odvážny a nebáť sa hovoriť a robiť to, čo cítim.

Venovať pozornosť sebe, vnímať to, čo do seba vkladám, ako sa hýbem a ako premýšľam v priebehu bežných dní. Lebo to je to, čo ovplyvňuje naše zdravie najviac. Ak budeme mať toxické myšlienky, budeme mať aj toxické správanie a toxické telo. Budeme sa cítiť chorí, nebudeme zdraví.

Treba byť na seba dobrí a poslúchať sa. Mať odvahu byť sám sebou.

Ďakujem  pekne za rozhovor.

Zdroj foto: so súhlasom archív T. S.

Zdieľať článok:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Podobné články