Posilnite si imunitu prostredníctvom stravy

Náš imunitný systém je tvorený komplexnou sieťou buniek, ktoré pomáhajú chrániť naše telo pred škodlivými toxínmi a infekciami. Pridanie potravín posilňujúcich imunitu do jedálnička je prirodzený a zdravý spôsob, ako posilniť svoj imunitný systém. Polievka je rýchle a praktické jedlo, do ktorého môžeme schovať všetky nutričné látky potrebné pre zdravé fungovanie organizmu a to ako pre dospelých tak aj pre deti. Keďže polievka je jedlo varené v jednom hrnci, všetky živiny sa v ňom zachovajú. Ak do nej dáte napríklad sladký zemiak, brokolicu, listovú a koreňovú zeleninu, bylinky a ochutíte ju koreninami, na stole tak budete mať skutočné bohatstvo plné vitamínov. Nehovoriac o tom, že mnohé polievky a vývary sú známe svojou schopnosťou postaviť nás na nohy v čase vírusových ochorení.

Upokojujúca cícerová polievka

Pre vegánov tu máme alternatívu kuracieho vývaru s upokojujúcimi a liečivými účinkami, ktorý budete mať hotový do pol hodinky. Doprajte si ho kedykoľvek sa nebudete cítiť dobre alebo ako prevenciu či jedlo na zahriatie.

Ingrediencie:

1 cibuľa

1 stonka zeleru

2 mrkvy

3 strúčiky cesnaku

2 zemiaky

1 konzerva sterilizovaného cíceru

(alebo 1 hrnček vareného)

4 hrnčeky zeleninového vývaru

2 hrnčeky vody

Soľ, korenie

1 zväzok tymianu a petržlenu

bezvaječné cestoviny

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuľku nakrájanú nadrobno. Pridajte nakrájanú zeleninu a krátko zarestujte.
  2. Pridajte koreniny, tymian, vývar a vodu. Nechajte zovrieť.
  3. Stíšte intenzitu a na miernej teplote varte približne 20 minút.
  4. Na záver pridajte cícer a nasekanú petržlenovú vňať.
  5. Servírujte s vyvarenými cestovinami.

Minestrone

Skutočne polievka bohatá na prakticky akúkoľvek zeleninu doma nájdete.

Ingrediencie:

1 menšia cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 mrvy

1 stonka zeleru

1 mladá cuketa

1 hrsť zelených fazuľových strukov

1 hrsť špenátových listov

1 sterilizované paradajky

1 PL ryžovej múky

1 hrnček predvarenej bielej fazule

1,5-2 2 L zeleninového vývaru

soľ, korenie, provensálske bylinky

mletá rasca

1 hrsť čerstvej bazalky

parmezán alebo lahôdkové droždie

Posilnite svoje mentálne zdravie

Postup:

  1. Na oleji orestujte cibuľku, cesnak a podlejte troškou vody.
  2. Pridajte nakrájanú zeleninu, okrem špenátových listov a krátko zarestujte.
  3. Zahustite ryžovou múkou a zalejte vývarom. Priveďte do varu.
  4. Keď sa polievka začne variť, znížte intenzitu a varte cca 15 minút.
  5. Na záver pridajte špenát.
  6. Servírujte s parmezánom alebo lahôdkovým droždím.

Krémová brokolicová

Bezlepková a bezlaktózová verzia brokolicovej polievky vás zahreje a upokojí. Zahreje vás po upršanom jesennom dni a dodá vám všetky potrebné živiny

Ingrediencie:

1 hlávka brokolice

1 menšia cibuľa

2 strúčiky cesnaku

2 zemiaky

½ hrnčeka uvarenej ryže

3 hrnčeky zeleninového vývaru

1 hrnček rastlinného mlieka

soľ, korenie, mletá rasca, čili

sušené bylinky (bazalka, tymian, oregano)

lahôdkové droždie

Je prerušovaný pôst vhodný pre každého?

Postup:

  1. Brokolicu rozoberte na ružičky. Stonky orežte.
  2. Na oleji orestujte cibuľu a prelisovaný cesnak.
  3. Pridajte brokolicu, zemiaky na kocky a zalejte vývarom.
  4. Posoľte, pridajte korenie a bylinky. Priveďte do varu.
  5. Znížte intenzitu a povarte do zmäknutia brokolice a zemiakov.
  6. Polievku rozmixujte ponorným mixérom.
  7. Prilejte rastlinné mlieko, priveďte do varu a ihneď odstavte.
  8. Servírujte s lahôdkovým droždím.

Podeľte sa s nami o recept na svoju verziu zdravej polievky.

Zdroj obrázkov: Freepik

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články