Ako začať skvelé ráno? Pripravte si ovsenú kašu s acidkom podľa Janky.

Aký je váš ranný rituál? Tradičné raňajky Slovákov predstavujú kombináciu chlebík a niečo z chladničky. Skúšali ste už niekedy prípravu jednoduchej zdravej a teplej kaše, ktorá vás ráno zahreje a povzbudí do nového dňa? 

Jedlo by nám malo dodávať energiu. Často sa však stane opak a my si po jedle “odfukujeme” a nedokážeme sa naštartovať do nového dňa. Skúšali ste si niekedy uvariť obyčajné čisté ovsené vločky? Dokážete s nimi skombinovať čokoľvek, sú veľmi zdravé a zasýtia vás na dlhšie ako taký krajec chlebíka.

Aký je význam ovsených vločiek pre vaše zdravie

Miska z ovsených vločiek je rovnako výživná, ako aj lahodná. Tu je hneď 7 dôvodov, prečo by ste si mali dať svoje “ovsené” raňajky.

  1. Ovos môže znižovať hladinu cholesterolu, stabilizovať krvný cukor
    Ovos obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Rozpustná vláknina vytvára viskózny gél, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať hladinu glukózy v krvi. Nerozpustná vláknina pomáha zabezpečiť „dojemný“ zážitok znížením zápchy a prospieva zdraviu vašich čriev.
  2. Ovos môže chrániť vaše srdce a hrubé črevo
    Rôzne antioxidanty známe ako avenantramidy sa nachádzajú výhradne v ovse. Ukázalo sa, že Avenanthramidy vykazujú protizápalovú a svrbivú aktivitu a môžu poskytovať ďalšiu ochranu pred srdcovými chorobami, rakovinou hrubého čreva a podráždením pokožky. Môžu tiež hrať úlohu pri kontrole krvného tlaku.
  3. Ovsené vločky sú lacné a jednoduché na prípravu. Viete ich mať stále doma
    Jedna šálka varených ovsených vločiek obsahuje asi 150 kalórií, štyri gramy vlákniny (asi z polovice rozpustná a z polovice nerozpustná) a šesť gramov bielkovín.
  4. Ovos poskytuje dôležité vitamíny a minerály
    Ovsené vločky sú bohaté na živiny obsahujú tiamín, horčík, fosfor, zinok, mangán, selén a železo.
  5. Ovos je bezlepkový
    Ovos je prirodzene bezlepkový, ale overte si u výrobcov, či sa ich výrobky nevyrábajú pomocou rovnakého vybavenia ako iné potenciálne kontaminujúce zrná. (Vždy kupujte bezlepkové výrobky od renomovaných spoločností a pozorne si prečítajte etikety na potravinách.)
  6. Ovos vám môže pomôcť kontrolovať váhu
    Ovos vám umožní cítiť sa plnšie po dlhšiu dobu a pomôže vám tak ovládať svoju váhu. Je smutné, že sacharidom sa ľudia, ktorí chcú zhodiť niekoľko kilogramov vyhýbajú a obávajú sa im. Celé zrná môžu potlačiť hlad a súčasne poskytnúť ten príjemný pocit pre milovníkov sacharidov. Ako pri každom inom jedle, pamätajte na veľkosť porcií.
  7. Ovos môže byť aj slaný
    Aj keď sa ovos zvyčajne spája so sladkými jedlami, ako je hnedý cukor a škorica alebo ovocie, ovos je tiež dokonalou slanou prílohou. Ovos poskytuje textúru podobnú pohánke a jeho nevýrazná chuť je ako prázdne plátno pre rôzne dochucovadlá a koreniny. Môžete skombinovať ovsené vločky s obľúbenými zeleninami alebo zvyškami včerajšej noci. Na večeru si môžete nakombinovať vajcia alebo syr.

    ! Pozor ale na upravované potraviny – ovsené vločky s okamžitou príchuťou môžu vykúzliť sladký pocit na jazyku, ale v skutočnosti môžu obsahovať viac ako 10 gramov cukru v porovnaní s 1 gramom. Uistite sa, že sú vaše ovsené vločky zdravé. Vyberte si značky, ktoré neobsahujú žiadny alebo úplne žiadny cukor, a dochuťte si ich vlastnými polevami. Pre istotu hľadajte značky, ktoré na zozname prísad uvádzajú iba ovos. (zdroj o vločkách: https://www.everydayhealth.com/)

Akčný tip: Pre ďalší prísun bielkovín ako jesť ovsené vločky, je zapojenie mandľového masla. Toto silné “kombo” vás bude držať ďalej od dopoludňajšej návštevy automatu a chuti na sladké.

Ako si pripraviť recept: Ovsená kaša s acidkom

Potrebujete:

  • 2 až 3 hrste vločiek
  • Voda
  • 1 dcl acidko
  • 1 PL proteín
  • 80 g mrazené ovocie

Vločky uvaríte vo vode, keď sú hotové, zmiešate ich s acidkom, pridáte protein a nakoniec dozdobíte horúcim lesnýn ovocím. Inšpiráciu od Janky nájdete aj na jej webe. 

Dobrú chuť  želáme😉.

Zdroj foto: @nedietuj

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články