Najlepšia letná pleťová rutina pre mastnú pleť

V lete, keď teplomer ukazuje každý deň teploty tridsať nad nulou, sa naša pleť mastí viac ako zvyčajne. Nehovoriac o tom, ako to s našou pleťou v lete vyzerá vtedy, keď patríme k majiteľkám mastnej pleti. Ráno si tvár starostlivo ošetríme, nanesieme mejkap a už o dve hodiny sa potíme, leskneme a očné tiene sa nám rolujú na viečkach. Ako sa v lete čo najlepšie starať o mastnú pleť a ktorých chybných krokov sa vyvarovať tak, aby sme si zachovali krásnu a zdravú pleť?

Apply cream photo created by jcomp – www.freepik.com

Prečo mám mastnú pleť?

Mastná pleť môže byť spôsobená mnohými faktormi: genetika, strava, stres a tiež podnebné pásmo, v ktorom žijeme. Všeobecne však platí, že mastná pleť je výsledkom zvýšenej produkcie kožného mazu, čo môže viesť k rozšíreným a upchatým pórom, zvýšenej tvorbe vyrážok a pri nedostatočnej starostlivosti aj k zápalom. Dobrou správou je, že pleť sa môže oveľa menej mastiť, ak budete používať tie správne produkty, vyhýbať sa tým nesprávnym, poriadne ju každý deň čistiť, hydratovať a chrániť pred slnkom. 

Dovolenka: luxus alebo nutnosť?

Ako sa správne starať o mastnú pleť?

Najväčšou chybou majiteliek mastnej pleti je, že prestanú používať pleťový krém, pretože si myslia, že práve on im robí na tvári paseku. Môže to síce tak byť, no len vtedy, ak zvolia nesprávny produkt. Pre celkové zdravie a dobrú kondíciu mastnej pleti je najdôležitejšie tvár si nielen dobre čistiť, ale aj ju pravidelne zbavovať odumretých čiastočiek, hydratovať a chrániť pred slnkom.

Perfect skin photo created by master1305 – www.freepik.com

Večerná pleťová rutina pre mastnú pleť

Čistenie pleti a odličovanie. Správne čistenie pleti by večer malo prebiehať v dvoch krokoch. Najskôr si pomocou odličovacieho oleja alebo balzamu krúživými pohybmi z tváre uvoľnite všetok mejkap, SPF a nečistoty rozpustné v tukoch. Všetko zmyte z tváre pomocou malého froté uteráčika namočeného v teplej vode. V druhom kroku použite produkt na báze vody a tvár pomocou neho dočistite. Základom je, aby vami vybrané produkty boli vhodné pre váš typ pleti. TIP: Balzam odložte radšej na zimu, v lete môžete použiť ľahký odličovací olej a v druhom kroku šetrnú umývaciu penu. Nepoužívajte čistiace produkty na báze alkoholu ani SLS (Sodium Lauryl Sulfate), pretože tie vašu pleť nadmerne vysušia. Vami zvolené produkty môžu obsahovať kyselinu salicylovú alebo niacinamid.

Na dôkladne vyčistenú pleť môžete naniest hydratačný toner alebo esenciu, ktoré pripravia vašu pleť na nanášanie ďalších krokov vašej pleťovej rutiny. Opäť bez obsahu alkoholu, pretože alkohol by vašu pleť nadmerne vysušil a tá by sa začala brániť ešte silnejším premasťovaním.

V tomto kroku prichádza na rad exfoliácia sérom s ovocnými kyselinami (kyselina salicylová, glykolová, mandľová, mliečna atď). Nepoužívajte ich každý deň, na začiatok stačí 2x do týždňa, neskôr, ak ich vaša pleť bude tolerovať, môžete v prípade mastnej pleti prejsť na 3 aplikácie týždenne.

Záverečný krok vašej večernej pleťovej rutiny bude tvoriť hydratačný krém. Pre vašu mastnú pleť si vyberte ľahký, nemastný, emulzný nekomedogénny hydratačný krém a uvidíte, že vhodne zvolený krém vašu pleť úplne zmení. Môže obsahovať niacinamid, retinoidy, peptidy, ceramidy prípadne opäť kyselinu glykolovú proti pigmentovým škvrnám. 

Bonusovým krokom je krém na očné okolie.

Ranná pleťová rutina pre mastnú pleť

Ráno si stačí pleť vyčistiť len jedným produktom. Jeho výber necháme na vás, základ je, aby bol nemastný a nie príliš agresívny. Pokojne môžete použiť ten istý, ktorý používate večer v druhom kroku.

Nasleduje hydratačné sérum, napríklad s kyselinou hyaluronovou.

Pre rozjasnenie môžete ráno naniesť tiež sérum s vitamínom C.

Váš štvrtý krok bude tvoriť opäť ľahký, hydratačný krém prípadne krém proti opuchom v očnom okolí.

Posledný krok vašej rannej rutiny bude mimoriadne dôležitý a bude ním ochranný krém pred slnkom, t.j. krém s SPF. V prípade, že večer používate spomínané exfolianty (produkty s ovocnými kyselinami), retinoidy a ráno vitamín C, je nevyhnutné aplikovať každý deň SPF 50 UVA + UVB a počas dňa ho každé 2 hodiny (alebo po kúpaní v mori či v bazéne, pri spotení, športovaní a podobne) reaplikovať.

5 tajných trikov o kráse, ktoré ma naučila mama

Akým ingredienciám v produktoch sa vyvarovať?

Akékoľvek ťažké a príliš mastné produkty sú pre tento typ pleti vyslovene nevhodné. Vyhnite sa v lete produktom, ktoré obsahujú kokosový olej, vazelínu, kakaové a bambucké maslo. Rovnako tiež odložte drsné druhy pílingov s abrazívnymi čiastočkami akými sú rozomleté kôstky z ovocia, kávová usadenina, cukor, morská soľ a podobne. Vyberajte si len tie produkty, ktoré majú na obale uvedené, že sú nekomedogénne, čo znamená, že neupchávajú póry.

Ktoré kozmetické produkty používate v lete najradšej vy?

Obrázky zdroj: Freepik

 

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články