Vlastina Svátková: Dať si samu seba na prvé miesto neznamená, že tí, ktorých milujete, budú trpieť

Ako malá túžila byť smetiarkou. Dnes je zberateľkou umenia, tvorkyňou oblečenia a mamou troch detí. Ambasádorka konferencie Pre zdravie ženy 2022, Vlastina Svátková. Ako sama hovorí, nie je tu preto, aby sa páčila všetkým. Dôležité je však, aby ona bola spokojná so sebou.V rozhovore nám prezradila:

  • ako sa stará o svoje fyzické aj psychické zdravie,
  • čo môžu urobiť rodičia, aby v rámci svojich možností ochránili svoje deti pred poruchami príjmu potravy,
  • o prerode jej osobnosti a ceste k sebaláske,
  • prečo je dôležité poznať svoje hranice a chrániť samu seba.

Prijali ste výzvu stať sa ambasádorkou konferencie Pre zdravie ženy. Aký máte vy sama vzťah k zdraviu a prevencii?

Snažím sa intuitívne robiť to, čo mi prospieva a zároveň často zhreším, nemám silnú vôľu a hovorím tomu: carpe diem. Som pôžitkár, labužník a to hlavne preto, lebo asketický život plný odpierania som už zažila. Pre mňa je zdravie spojené s myšlienkami a vzťahom k sebe samej. A to sa na staré kolená iba zlepšuje. Už nie som na seba taká prísna, viem aj nerobiť nič, odpočívať, nedržím diéty, ale pritom jem zdravo, lebo mi to chutí a vyhovuje. Nešportujem už tak veľa ako kedysi, ale napriek tomu, že moje telo nevyzerá ideálne, mám ho rada. 

Čo znamená prevencia pre vás? Stíhate sa starať o svoje telo?

Je to komplexný prístup k telu aj k duši. Starám sa o telo, keď ho nechám odpočívať. Snažím sa byť na seba napojená, mať k sebe rešpekt a úctu. Niekedy nie je na výber, ťažké životné situácie, ako napríklad rozvod alebo sťahovanie, vás prinútia vydržať všetko, ísť nadoraz, byť nonstop v strese. Telo to vydrží, ale keď sa konečne zastavíte, prídu ataky alebo pocit, že nemôžete dýchať. Vtedy si vždy uvedomím, ako dôležité je vnímať samu seba, mať sa na prvom mieste a neprekračovať svoje hranice.

A čo vaše duševné zdravie? Myslíte aj na neho?

Všetko spolu súvisí. Verím v psychosomatický prístup a v to, že bolesť tela je odpoveďou na ignorovanie hlasu našej duše. Intuícia je nesmierne zaujímavý nástroj, ktorý nás vedie správnym smerom. A hlas duše sa bude vždy ozývať, budiť nás zo sna alebo nám prinášať do života rôzne zlomeniny či nehody. Napokon, žiť vedomý život, vnímať svoje pohnútky, konanie, smerovanie a rozhodovať sa vedome, či sa chcem zblázniť alebo či chcem byť v rovnováhe, je len na nás.

Napísali ste aj krásne knihy zamerané na dušu (Prostor pro duši). Čo je podľa vás najdôležitejšie pre duševnú pohodu? A dá sa to vôbec pri toľkých aktivitách pravidelne vyvažovať?

Poznať samu seba. Aj v tých temných stránkach, ktoré odmietam. Prijať to, kto som. Zmieriť sa s tým, že aj takáto som, aj takáto energia je vo mne a že nie je zlé sa občas naštvať, povedať nahlas NIE alebo odísť, keď sa niekde s niekým necítim dobre. Mať sa na prvom mieste nám ešte stále príde sebecké. Vždy, keď som sa snažila urobiť všetkých okolo seba šťastných, sama som bola nešťastná. Bola som tu pre všetkých a stratila sa sama seba. Nakoniec zistenie, že ma nemusí mať každý rád, ma oslobodilo od toho príšerného pocitu, že musím byť dokonalá, vždy usmievavá a dobrá.

Pozývame vás zúčastniť sa jedinečnej konferencie Pro zdraví ženy. Lístky sú dostupné tu.

Kedysi ste trpeli bulímiou. Aktuálne sú tieto ochorenia u mladých žien stále častejšie aj vďaka sociálnym sieťam. Ako sa voči tomu brániť? Existuje podľa vás nejaká prevencia?

Mám pocit, že nízke sebavedomie sa týka každej ženy. Stačí malá poznámka o tom, ako vyzeráme, a citlivá duša, túžiaca po láske a prijatí, urobí čokoľvek, aby ju mal niekto rád. To je začiatok a koniec. Sebavedomie, pocit vlastnej hodnoty. Prevencia je mať okolo seba milujúcich rodičov, priateľov, kolektív. Mať to šťastie, že už od malička sú okolo nás vedomí dospelí ľudia, ktorí vidia našu krásu. Tú vnútornú. Netvrdia nám, že si lásku musíme zaslúžiť, keď budeme lepší, krajší, usmievavejší. Prevenciou je byť takým človekom, aby som vychoval zdravé a šťastné deti.

Konference Pro zdraví ženy v Praze 2022 – Celodenní konference

Čo môžu urobiť rodičia, aby v rámci svojich možností ochránili svoje deti pred poruchami príjmu potravy?

Byť vďačný za to, že môžu mať zdravé deti. Vnímať ich krásne svetlo, originalitu, radosť zo života a učiť sa od nich, ako sa radujú z maličkostí. Aký je život zázrak. Nie je dôležité, na koľko krúžkov moje dieťa chodí, či má vysokú školu alebo samé jednotky v škole. Dôležité je, že môžeme spolu tráviť deň, pozerať sa na svet jeho očami a počuť: mami, mám ťa rád najviac na svete.

Téma Sebaláska. Medzi nami, ženami, veľká téma, o ktorej sa konečne rozpráva vo veľkom. Trápi nás všetky. Ak ju nemáme, nemáme ani vlastné hranice, robíme čo chcú iní, nepočúvame samé seba. Kedy ste vy sami nadobudla pocit, že ľúbiť samú seba je to najdôležitejšie?

Neskoro, ale som rada, že sa mi to podarilo. Síce po dvoch rozvodoch, kope preplakaných nocí a ťažkých momentoch, ale možno práve vďaka tomu. Dnes som iným človekom než pred dvadsiatimi rokmi. Vtedy som ešte nevedela skoro nič. O tom, čo je láska, čo sú moje hranice, čo je v poriadku a čo už nie. Prečo dovolím ostatným to, čo dovolím a prečo som neodišla skôr.

Že je úcta k sebe to najdôležitejšie zistíte, až keď dovolíte ostatným, aby k vám nemali žiadnu úctu. Až keď sa ocitnete na dne, pretože ste to dovolili. Prevziať zodpovednosť za svoj život, prestať hrať rolu obete, je začiatkom toho ako nastúpiť cestu k sebaláske. Vnímať, že aj to zlé, čo nám vstúpilo do života, nám nakoniec môže priniesť niečo dobré.

Máte tri deti – ako to máte- riešite najprv ich prevenciu alebo sa venujete aj svojej? Koho objednáte na preventívnu prehliadku ako prvého?

S deťmi chodím tak, ako nás zavolá ich detská lekárka. Samozrejme, keď ich niečo trápi alebo bolí a vyhodnotím to ako niečo, s čím si sama neporadím, ideme k lekárovi. Ale nie som typ matky a mám to tak aj so sebou, že by som so všetkým behala po doktoroch. Snažím sa vyhodnotiť daný problém rozumovo aj psychosomaticky, hľadať príčinu aj na iných úrovniach, verím v silu bylín aj čínsku medicínu.

Kto vás osobne inšpiruje v prevencii, v starostlivosti o seba?

Nemám (úsmev). Som sama sebe vzorom aj v tom, že nie som dokonalá a učím sa celý život.

Podľa vašich slov nie je dňa, kedy by ste na stole nemali kvetinu. Čo pre vás kvet znamená?

Láska k sebe, radosť, život. Priestor, kde sú kvety, vyzerá úplne inak ako priestor bez nich. Majú živú energiu. Keď už to vyzerá, že neprežijú, prekvapia novými listami, kvetmi. Dávajú nádej, že nemám nič vzdávať (úsmev).

Rada oslavujete akýkoľvek úspech. Možno to nie je každý deň, ale často. Vnímate, že je potrebné sa vedome tešiť a byť vďační možno aj za také tie bežné, samozrejmé veci?

Určite áno. Radovať sa z maličkostí. Lebo to sú tie veľké veci. Tie, čo znejú ako klišé, ale je to tak. Až keď nás začne niečo chronicky bolieť, budeme si vážiť, že nás ráno nič nebolí. Až keď ležíme v nemocnici, budeme si vážiť dni, keď sme zdraví doma. Až keď o niečo dôležité prídeme, budeme si vážiť to, čo máme.

Veľmi sa mi páči váš výrok: „Pocit, že som v živote niečo dokázala, prišiel v momente, keď som prestala mať pocit, že musím svetu okolo mňa niečo dokazovať.“ Viedla k tomuto uvedomeniu nejaká cesta alebo ste si to len tak spontánne v jednom momente uvedomili a precítili to?

Presne tak. Zrazu, pri čistení zubov som zistila, že som iná, než som bola. Že som sa zmenila. Možno pre ostatných ľudí už nie som toľko prístupná, milá, nenechám si skákať po hlave a tak niektorí môžu povedať, že som divná a arogantná. Ale ja som sa len naučila byť asertívna. Vnímať, v čom mi je dobre, v čom nie, povedať to nahlas, postaviť sa sama za seba, aby som prežila a mala energiu aj na to, čo chcem ja. A to, že niekomu to, kto som vadí, mi nevadí. Som otvorená dialógu. Ale už nedovolím nikomu, aby mi ubližoval. A ani sama sebe nechcem ubližovať tým, že sa celé dni trápim, prečo ma niekto nemá rád, čo som mu urobila, čo som povedala alebo na čo som zabudla.

Vaša babička vám povedala krásnu vetu: „Vlastička, ty si taká dobrosrdečná. Postav sa na dobrú stranu.“ Čo pre vás predstavuje tá dobrá strana? Čo sa na nej nachádza?

Dobrá strana je to, čo vnímate v hĺbke svojho srdca ako správne. Možno na tej strane stojíte sama a možno idete proti všetkým. A nemáte logické vysvetlenie prečo. Ale cítite, že konáte srdcom, že nechcete nikomu vedome ubližovať, nikoho zraniť. Len idete cestou, ktorá vám príde správna.

Aký odkaz by ste radi odovzdali našim čitateľkám?

Dať si samu seba na prvé miesto neznamená, že tí, ktorých milujete, budú trpieť. Naopak, vďaka tomu, že budete viac žiariť, budete mať viac energie, radosti zo života a lásky k sebe, budete môcť obklopiť láskou ostatných ľudí.

Ďakujem pekne za rozhovor.

Titulná foto: Petr Weigl

Zdieľať článok:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Podobné články